Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση του σχεδίου από τις .

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών έγιναν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το newmoney, στη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, εκτός από τα… γαλλικά που ακούστηκαν, συμφωνήθηκε τα «αποκαλυπτήρια» του επίμαχου προγράμματος, το οποίο «πέρασε» την κρησάρα του SSM, να γίνουν άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού το προσεχές Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες το αργότερο έως αύριο αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής, με τις εκτιμήσεις τους να συντείνουν πως η στήριξη θα αφορά σε περίπου 30.000 με 40.000 δανειολήπτες. «Η περίμετρος είναι λίγο αυξημένη, καθώς αποφασίστηκε να λάβουν την επιδότηση και οι δανειολήπτες, τα δάνεια των οποίων τιτλοποιήθηκαν και διαχειρίζονται οι servicers», σχολιάζουν στο newmoney πηγές με γνώση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί διεύρυνση των ωφελουμένων τότε αυτή θα πρέπει να «πληρωθεί» από τον προυπολογισμό. Κι αυτό γιατί, ο SSM έδωσε το «πράσινο φως» έχοντας υπολογίσει το κόστος με βάση τη συγκεκριμένη περίμετρο.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου

Το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης της μηνιαίας δόσης από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιουλίου 2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης. Πιο αναλυτικά, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούλιο τα 511 ευρώ. Μετά και την τέταρτη αύξηση επιτοκίων που θα ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη, η ΕΚΤ – κατά 0,50% ή 0,75% – τότε η δόση θα εκτοξευτεί σε έως και 659 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μία επιβάρυνση της τάξεως των 148 ευρώ/μήνα, με την επιδότηση από πλευράς των τραπεζών να υπολογίζεται στα 74 ευρώ/μήνα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου και ισόποσα το πρόγραμμα, στο οποίο, όπως επισημάνθηκε, θα ενταχθούν και τα τιτλοποιημένα δάνεια, ενώ στόχος είναι αυτό να «τρέξει» από την 1η Ιανουαρίου 2023 και για 12 μήνες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Οι δανειολήπτες θα έχουν περιθώριο τριών μηνών από την έναρξη του προγράμματος να υποβάλλουν αίτηση και άρα, να «σηκώσουν» το μισό της επιβάρυνσης από την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ.

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση λόγω αύξησης επιτοκίων θα πρέπει να πληροί μία σειρά από κριτήρια που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ευάλωτο. Ειδικότερα, το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ενήμερος (να μην υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών). Σε διαφορετική περίπτωση η επιδότηση θα διακόπτεται, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό τι θα συμβεί με τα ποσά που καταβλήθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ