: Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής, Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στα μέτρα που παίρνει το υπουργείο παιδείας.

Γυμναστική με μάσκες

Η κ. Λινού κάνει λόγο στο ΕΘΝΟΣ, για πλημμελείς ανακοινώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύουν στα σχολεία για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών από τον .

Η ίδια καταθέτει και τις διαφωνίες της σε μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και πρόκειται να ληφθούν με το πρώτο σχολικό κουδούνι, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, η κ. Λινού τάχθηκε υπέρ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι διαφωνεί με το μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους εκπαιδευτικούς θα συνεχίσουν να είναι και υποστήριξε ότι οι τελευταίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να προσφέρουν έργο σε άλλα πόστα στη δημόσια εκπαίδευση, αρκεί να μην έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

«Δεν άκουσα τίποτα για τις αποστάσεις που πρέπει να κρατούνται μέσα στις τάξεις. Αυτό είναι ένα σοβαρό πλημμέλημα, εκτός κι αν θεωρούν δεδομένο ότι θα ισχύουν, όσα ίσχυαν τις προηγούμενες εκπαιδευτικές χρονιές γι’ αυτό το θέμα. Είναι πολύ σοβαρό το τι θα γίνεται μέσα στις τάξεις. Πρέπει να ληφθούν απαραιτήτως όλα τα δυνατά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού. Πολύ καλός αερισμός, όπου υπάρχει η δυνατότητα μείωση του αριθμού των ανά τμήμα και βέβαια αποστάσεις. Η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η απόσταση ενός παιδιού από το άλλο πρέπει να είναι στα δύο μέτρα ή τουλάχιστον στο 1,5 μέτρο», τονίζει.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ καταθέτει την ξεκάθαρη διαφωνία της στο μέτρο μη κατά την ώρα της γυμναστικής.

«Είναι πρόβλημα κατά τη γνώμη μου το γεγονός ότι οι μαθητές δε θα φορούν μάσκα κατά την ώρα της γυμναστικής. Αυτό δε στηρίζεται πουθενά στα επιστημονικά δεδομένα. Ίσα-ίσα που χρειάζεται περισσότερο η χρήση της μάσκας κατά την ώρα της γυμναστικής, διότι τα παιδιά εκπνέουν και εισπνέουν πιο γρήγορα και πιο έντονα κατά την άθληση και έτσι ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγαλύτερος. Επίσης, η μάσκα προστατεύει και από μικροσωματίδια που έχουν σχέση με τις πυρκαγιές και τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με τη διασπορά του κορονοϊού. Άρα πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας και κατά τη γυμναστική», λέει η κ. Λινού

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας διαφωνεί και με το αποφασισμένο , όταν διαπιστωθούν κρούσματα κορονοϊού στο 50%+1 των μαθητών. Όπως υποστηρίζει, το κλείσιμο ενός σχολικού τμήματος θα πρέπει να γίνεται με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.

«Πιστεύω ότι ένα σχολικό τμήμα θα πρέπει να κλείνει νωρίτερα, με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων. Αν περιμένουνε να διαπιστώσουμε κρούσματα στο 50+1% των μαθητών, για να κλείσει ένα τμήμα, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα νοσήσει και ένα άλλο 25% των μαθητών του ίδιου τμήματος. Το ένα παιδί θα έχει κολλήσει το άλλο», τονίζει η κ. Λινού.

Υπέρ του στους εκπαιδευτικούς τάσσεται η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι διαφωνεί με το μέτρο της αναστολής εργασίας σε όσους επιμένουν να μην εμβολιαστούν.

«Η άποψή μου είναι ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Διαφωνώ, όμως, με το να βγαίνουν σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστοι. Το θέμα δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αλλά να μην έρχονται σε επαφή με τους μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλο έργο. Μπορούν να απασχοληθούν σε διοικητικές υπηρεσίες, στα γραφεία ή ακόμα και να διδάσκουν με τηλεκπαίδευση τους μαθητές που έχουν ασθενήσει», σημειώνει η κ. Λινού.