Η ανοδική πορεία του επώνυμου ελληνικού ελαιόλαδου δεν αντιστοιχεί στην παραγωγή – Ανησυχητικές είναι προβλέψεις για το ράλι ακρίβειας στο ελαιόλαδο με αναφορές ότι τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο οι τιμές θα πιάσουν ταβάνι.

Αναλυτικότερα, αυτό όπως είναι φυσικό δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στα νοικοκυριά. Και αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη παραγόντων της αγοράς διότι αν συνεχιστεί το ράλι θα διαφανεί τους πρώτους μήνες του 2024, όταν μπει στην αγορά το ελαιόλαδο της νέας εσοδείας.

Μιλώντας στην Καθημερινή ο κ. Νίκος Δήμας ο οποίος διαθέτει μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου στο Κορωπί είπε: «Οι περσινές ποσότητες λαδιού που είχαν μείνει στις δεξαμενές ήταν μικρές».

«Οι παραγωγοί ή οι συνεταιρισμοί μαθαίνουν και από τους μεσάζοντες που έρχονται εδώ να πάρουν το λάδι. Ξέρω σας φαίνεται παράξενο. Κανονικά οποίος πουλάει λέει πόσο πουλάει το προϊόν του, αλλά στο ελαιόλαδο δε συμβαίνει αυτό. Έρχονται εκείνοι και μας λένε την τιμή που δίνουν κι αν θέλεις πουλάς. Φυσικά δεν θα έρθει κανείς να σου πει καίγομαι καταστράφηκα χρειάζομαι οπωσδήποτε το προϊόν», πρόσθεσε.

«Ελάχιστοι δέσμευσαν ποσότητες και σε συγκεκριμένες τιμές. Υπόλοιπη ίσως να μην μπορούσα κιόλας γιατί χρειάζεται να έχεις κεφάλαιο», ανέφερε.

«Η ερώτηση στην αγορά “είναι λάδι έχετε;” και όχι “πόσο έχει το λάδι;”. Από τον Ιούλιο δεν έχουμε πλέον λάδι. Όλοι περιμένουν την νέα σοδειά. Μας ρωτάνε αν γνωρίζουμε την τιμή και θα τους κρατήσουμε», ανέφερε στην Καθημερινή ο Παύλος Καπλάνης, ιδιοκτήτης της πρότυπης ελαιοκομικής μονάδας Ben Olive Mill στην Άνω Μεσσηνία.

«Ο χειμώνας ήταν πολύ ζεστός και το δέντρο δεν πρόλαβε να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί και να μπορέσει να αποδώσει», λέει από την πλευρά του ο Νικόλαος Μάρκελλος, ελαιοπαραγωγός στην Κορινθία.

«Φέτος το ποσοστό ακαρπίας ήταν στο 50%. Θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή αργότερα και ίσα που θα πάρουμε μυρωδιά από ελαιόλαδο. Πέρυσι η τιμή που έδινε το ελαιοτριβείο στους παραγωγός ήταν από 4,35 έως 4,7. Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά», πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές

Οι ελληνικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας στα επίπεδα των 40 χιλ. τόνων σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η βιομηχανία εκτιμά ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου μπορεί να αυξηθούν κατά επιπλέον 20%.

Ωστόσο, η ανοδική πορεία του επώνυμου ελληνικού ελαιόλαδου δεν αντιστοιχεί στην παραγωγή.

Σε κάποιες χώρες πάντως το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιόλαδου είναι σχετικά υψηλό, όπως στη Γερμανία (14%), στην Πολωνία (12%) και στο Βέλγιο (5%). Όχι όμως στις ΗΠΑ, όπου οι παραγγελίες για έξτρα παρθένο αναμένεται να «πιάσουν» μερίδιο φέτος στο 35%, ενώ περαιτέρω αύξηση, στο 37%, προβλέπεται για το 2024. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις πρωτοπόρους Ιταλία και Ισπανία, η Πορτογαλία έχει διπλάσιο μερίδιο εξαγωγών στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα.

Στον αντίποδα, πολύ μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του εξαγόμενου χύμα ελληνικού ελαιολάδου καθώς έως 100.000 τόνοι εξέρχονται σε βυτία, κυρίως προς την Ιταλία.

Με βάση τα στοιχεία από μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, το 2022 το χύμα ελληνικό ελαιόλαδο εξήχθη με μέση τιμή 3,8 ευρώ/κιλό, ενώ το τυποποιημένο με 5,1 ευρώ/κιλό.

Σημειώνεται ότι στο οκτάμηνο φέτος τα έλαια ήταν η κατηγορία η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, γεγονός που συνδέεται, φυσικά, με τη μεγάλη αύξηση της τιμής εξαιτίας των ελλείψεων σε ισπανικό ελαιόλαδο. Η αξία των εξαγωγών της συγκεκριμένης κατηγορίας την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 υπερδιπλασιάστηκε (+107,3%).