Τι είπε στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως «ήρθε ένα κύμα το οποίο βλέπαμε από την Αυστραλία δύο μήνες νωρίτερα το οποίο με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που όμως δεν κάνουν . Γέμισαν τα ιατρεία των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων από κοινό κρυολόγημα. Μοιάζει με γρίπη αλλά δεν είναι πάντα. Μπορεί να είναι κορονοϊός, αδενοϊός, RSV, μπορεί να είναι και άλλοι που δεν τους ανακαλύπτουμε».

Όπως τονίζει, «τους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερα περιστατικά», ενώ ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι πανδημία, δεν θα φορτωθούν πολύ τα νοσοκομεία».

Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, είναι να «προστατέψουμε τους ευάλωτους αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο νομίζω θα είναι ένας συνηθισμένος χειμώνας με λίγες περισσότερες λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό».

Οι ιώσεις αυτές, όπως τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης «δεν κάνουν πνευμονία αλλά ταλαιπωρούν τους ανθρώπους με πυρετό που κρατά 2-3 μέρες, με μπούκωμα, με πονόλαιμο και αυτοί που κάνουν πνευμονία είναι οι ευάλωτοι. Επομένως ξαναέρχεται η κουβέντα για τους εμβολιασμούς και της γρίπης. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία».

Τέλος, σημειώνει πως «ο χειμώνας αυτός θυμίζει στα νοσοκομεία εικόνες από το 2017 και 2018 που είχαμε όλες τις άλλες λοιμώξεις όταν δεν είχαμε ακόμα κορονοϊό. Για εμάς είναι ένα φορτίο αλλά είναι και μια συνηθισμένη δραστηριότητα αυτό που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία».

Προσοχή για τη γρίπη: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο

Καθώς η γρίπη σαρώνει τη χώρα και τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα ειδικά το χειμώνα, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τα συμπτώματα και τις οδηγίες που μας συστήνει ο ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.