Αναδρομικά: Πώς θα δοθούν σε συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Market Pass: Ποιοί θα λάβουν διπλό επίδομα

: Χιλιάδες συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης περιμένουν να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται. Υπογραμμίζεται ότι ο νόμος ισχύει αναδρομικά από 1/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομικότητα 21 μηνών, εφόσον φυσικά καταβληθούν τον Ιούνιο.

Κι αυτό παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές ανακοινώσεις-διαβεβαιώσεις και τις οκτώ αναβολές που έχουν προηγηθεί στα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται κάθε φορά. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει θύελλα αντιδράσεων και δικαστικές προσφυγές, με μηνύσεις και αγωγές, κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του .

Το θέμα είναι ότι για να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα χρειάζεται επανυπολογισμός των συντάξεων, δηλαδή μια χρονοβόρα διαδικασία και μάλιστα σε έναν ΕΦΚΑ ο οποίος υπολειτουργεί λόγω της πανδημίας. Η διαδικασία που ξεκινά από τον ΕΦΚΑ προϋποθέτει νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη, προκειμένου μέσα από αυτόν τον επανυπολογισμό να καθοριστούν τα νέα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος Βρούτση κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπογραμμίζεται ότι ο νόμος ισχύει από 1/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομικότητα 21 μηνών, εφόσον φυσικά καταβληθούν τον Ιούνιο.

Οι τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που θα λάβουν ή όχι αυξήσεις και και έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη είναι οι παρακάτω:

Τις μεγαλύτερες θα πάρουν όσοι αποχώρησαν με 35 έως 40 έτη ασφάλισης, ενώ μικρότερες θα είναι για όσους έχουν από 30 έως 35 έτη. Αυξήσεις προκύπτουν και από τα 40 έως τα 45 έτη, αλλά ο ρυθμός αύξησης βαίνει μειούμενος όσο ανεβαίνουν τα χρόνια.

 

ip[
Exit mobile version