ειδήσεις: Όσοι λάβουν τα των κύριων παραιτούνται από όλες τις άλλες αξιώσεις για την καταβολή (δηλαδή από τα δώρα και τις επικουρικές) , καθώς  σχετική τροπολογία αφήνει εκτός των καταβολών τα κομμένα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών.

: Ποιό είναι το μεγάλο δίλλημα για τους συνταξιούχους

Αντίθετα δεν παραγράφονται και παραμένουν «ζωντανές» οι αξιώσεις για 400.000 που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν να περιμένουν αναδρομικά, θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα:

τα εισπράττουν και ξεχνούν τις υπόλοιπες διεκδικήσεις ή
αρνούνται την καταβολή και συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα.

O εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος προσεγγίζοντας τον προβληματισμό των συνταξιούχων με ψύχραιμη ματιά, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν γενικές συστάσεις καθώς η απόφαση είναι αλά κάρτ για κάθε συνταξιούχο.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σταθμίσουν αυτά που εξασφαλίζουν στο χέρι, αυτά που χάνουν, τα δικαστικά έξοδα και το χρόνο αναμονής για την διεξαγωγή της δίκης και στη συνέχεια να αποφασίσουν.

«Οι 400.000 συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει αγωγές – εξηγεί σε δηλώσεις του ο κ. Μπούρλος – δεν θα βρεθούν μπροστά σε κάποιο δίλημμα καθώς παραμένει εν ενεργεία το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά τα . Επομένως εισπράττουν το ποσό από τις κύριες συντάξεις και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους.

Η πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη πρέπει καταρχήν να υπολογίσει το ύψος της απώλειας από τα δώρα και τις περικοπές των .

Για παράδειγμα συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας περιμένει από την κύρια σύνταξη αναδρομικά 4.000 ευρώ. Καθότι δεν έχει περικοπές στην επικουρική (η τράπεζα έχει δικό της λογαριασμό επικούρησης) η απώλεια του αφορά μόνο τα δώρα ύψους 800 ευρώ.
Κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει τον κόπο να παραιτηθεί από την είσπραξη των 4.000 για να διεκδικήσει τα 4.800 ευρώ.

Σε άλλη όμως περίπτωση ο δικαιούχος έχει υψηλή κύρια και επικουρική . Δηλαδή περιμένει αναδρομικά από την κύρια σύνταξη ύψους 6.000 και χάνει 2.000 ευρώ (σύνολο 8.000 ευρώ) από τα δώρα και την επικουρική. Και σ΄ αυτήν την περίπτωση παρότι η απώλεια δεν είναι αμελητέα πρέπει να συνυπολογίσει τα δικαστικά έξοδα και το χρόνο αναμονής ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τα 4 χρόνια μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο Εφετείο» επισημαίνει ο κ.Μπούρλος.

Διαβάστε ακόμη: