: Διαβάστε αποκλειστικά στο iPaidia.gr το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών με νέα μαθήματα στο , προγράμματα σπουδών και καινούρια σχολικά εγχειρίδια αλλά και τον προγραμματισμό για τις .

Ελπίδα Οικονομίδη-

Προσθήκες και αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος από το μέχρι το Γυμνάσιο έρχονται από τη νέα χρονιά παράλληλα με εντατικό πρόγραμμα επιμορφώσεων που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει Αγγλικά από το νηπιαγωγείο, τα εργαστήρια δεξιοτήτων που φέτος λειτουργούν πιλοτικά σε μόλις 218 σχολεία, ενώ σε βάθος διετίας σχεδιάζεται η αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων, συνοδευόμενη από νέα προγράμματα σπουδών.

Τι έρχεται από τον Σεπτέμβρη του 2021

Νηπιαγωγεία: Η καθολική εφαρμογή της αναμένεται να εφαρμοστεί από τον νέο έτος. Μέχρι τώρα το 93% των δήμων έχουν εντάξει τα παιδιά από 4 ετών και άνω στα νηπιαγωγεία και από τον Σεπτέμβρη το ποσοστό θα φτάσει το 100%. Ένα έργο που ολοκληρώνεται καθυστερημένα, καθώς αν και έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η αναζήτηση δομών να φιλοξενήσουν τα νήπια, αποδείχτηκε μία δύσκολη αποστολή.

Παράλληλα με αυτό, σε όλα τα νηπιαγωγεία εντάσσονται πλέον οι δραστηριότητα στην Αγγλική γλώσσα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr αξιολογήθηκε από την πολιτική ηγεσία και το ΙΕΠ και κρίθηκε απαραίτητο να επεκταθεί σε όλες τις δομές.

Δημοτικά-Γυμνάσια: Τα πολύδιαφημισμένα που ξεκίνησαν δειλά φέτος να εφαρμόζονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα λίγων σχολείων, επεκτείνονται από τον Σεπτέμβρη σε όλες τις σχολικές μονάδες, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ρομποτική και STEM.

: Όπως έχει γράψει το iPaidia.gr τον Ιούνιο αναμένονται οι οριστικοί πίνακες για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με τον αριθμό να φτάνει τουλάχιστον τους 5.250, ενώ στο δημόσιο διάλογο έχει τεθεί το αίτημα να ολοκληρωθούν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 στο σύνολό τους οι 10.500 διορισμοί.

Πρότυπα και πειραματικά σχολεία: Νέες σχολικές δομές στη λίστα των συγκεκριμένων σχολείων θα ενταχθούν από τον Σεπτέμβριο, μετά την ανταπόκριση των δημοσίων σχολείων στην του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iPaidia.gr υπάρχουν σκέψεις να διευκολυνθούν κάποιες σχολικές μονάδες που δεν καλύπτουν όλα τα αυστηρά κριτήρια που τίθενται στην πρόσκληση.

: Εντός του Μαΐου ξεκινάει η επιμόρφωση 70.000 εκπαιδευτικών που θα αφορά τόσο τους βασικούς εγγραμματισμούς αλλά και την προσθήκη των εργαστηρίων δεξιοτήτων, τα οποία περιλαμβάνουν σειρά νέων θεματικών που διδάσκονται για πρώτη φορά στα σχολεία. Τον Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει η επιμόρφωση των για τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο.

Προγράμματα σπουδών και πολλαπλό βιβλίο

Ακόμα μία χρονιά πιλοτικών προγραμμάτων θα είναι η επόμενη, με νέα προγράμματα σπουδών στην Γενική Εκπαίδευση να εφαρμόζονται σε μικρό αριθμό σχολείων, ενώ συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr η εφαρμογή τους στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.

Στα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο κι αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή και η διανομή που θα τα συνοδεύουν.

Ένα αρκετά φιλόδοξο project, καθώς η πολιτική ηγεσία δεν στοχεύει στην συγγραφή ενός βιβλίου ανά μάθημα, αλλά του πολλαπλού βιβλίου, δηλαδή παραπάνω από ένα σχολικό εγχειρίδιο, από τα οποία θα διδάσκει ο εκπαιδευτικός.

Σε επόμενο στάδιο, θα αναβαθμιστούν και τα εργαστήρια δεξιοτήτων, με κάποιες από τις ειδικότητες να απαιτούν ακριβό εξοπλισμό, για τον οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να διατεθεί στα σχολεία, γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει την χρηματοδότησή του στο .