: Ενισχύεται η τιμή του , η οποία σκαρφαλώνει εκ νέου στα επίπεδα των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση και συντηρώντας το πληθωριστικό σπιράλ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες, οι οποίοι ωθούν ξανά τον «μαύρο χρυσό» σε τόσο υψηλά επίπεδα. Αφενός η συμπλήρωση σχεδόν ενός μήνα από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αφετέρου το νέο «χτύπημα» των ανταρτών Χούθι στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το newmoney.

Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξάνεται σήμερα κατά 4% και διαμορφώνεται στα 108,98 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 3,7% και καθορίζεται στις 111,86 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια. Αλλά αυτή η αποκλιμάκωση εντέλει αποδείχθηκε πρόσκαιρη, καταγράφοντας ράλι σχεδόν 14% από την περασμένη Τετάρτη.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το μέτωπο των συγκρούσεων να εστιάζει στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, βασικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα, σε διπλωματικό επίπεδο, αν και υπάρχει πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να διαρκέσουν περισσότερο διάστημα απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί traders έχουν προχωρήσει σ’ ένα άτυπο εμπάργκο προς το ρωσικό , παρότι επισήμως μόνο οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και -εν μέρει- το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στον ενεργειακό τομέα της Μόσχας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι τον Απρίλιο η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό, εύλογα, δημιουργεί ένα κενό στην αγορά, το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο ράλι. Εξ ου και ο «δεκάλογος» της ΙΕΑ με οδηγίες προς την παγκόσμια κοινότητα για το πώς θα μειωθεί η κατανάλωση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε βάθος τετραμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει έως και τα 130 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Παράλληλα, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και αντιμάχονται τη Σαουδική Αραβία, έπληξαν το Σαββατοκύριακο έξι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, επηρεάζοντας δυσμενώς την παραγωγή της αραβικής χώρας.

Κι όλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, ενώ ο ΟΠΕΚ αναζητάει τρόπους να καλύψει το κενό της ρωσικής παραγωγής, με το βάρος να πέφτει στους ώμους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο εκ των βασικότερων «παιχτών» της πετρελαϊκής αγοράς, οι οποίοι καλούνται να αυξήσουν τις εξαγωγές και την παραγωγή για να μην καταρρεύσει η αγορά.

«Η επίθεση των Χούθι, οι προειδοποιήσεις για διαρθρωτικές ελλείψεις στην παραγωγή και ένα πιθανό εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν δώσει νέα ώθηση στις τιμές του πετρελαίου» διαπιστώνει ο Jeffrey Halley, αναλυτής της ΟΑΝDA, ο οποίος μίλησε στο CNBC.

«Ακόμη κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο, ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενεργειακό έλλειμμα» σπεύδει να προσθέσει, υποδηλώνοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άμεσα σε προ-πολέμου επίπεδα.