: Όπως όλα δείχνουν, σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το Απρίλιο από την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εκτιμήσεις  ανεβάζουν το ποσοστό ίσως και πάνω από 10%. Σύμφωνα με το newmoney, νέο ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει ο που ανακοινώνεται σήμερα και αφορά στις ανατιμήσεις του περασμένου Απρίλιου.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διψήφιο άλμα τους πληθωρισμού μετά από 28 χρόνια, όταν ο «δείκτης» είχε διαμορφωθεί στο 10,20% (Απρίλιος του 1994).

Το νέο ηλεκτροσόκ για τα νοικοκυριά κα τις επιχείρησης προκαλείται από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα , στα έξοδα κατοικίας, ενοικίων, αλλά και σε βασικά προϊόντα.

Σύμφωνα, δε, με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Ελλάδα έγραψε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, ευρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών – μελών της ευρωζώνης, μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθυσμό άνω του 10%.

Συγκεκριμένα, η Εσθονία ήταν στο+19%, η Λιθουανία στο +16,6%, η Λετονία στο + 13,2%, η Ολλανδία στο +11,2% και η Σλοβακία στο +10,9%.

Αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του φαινομένου θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων με πυρήνα την ενέργεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε βασικά είδη διατροφής, με τον σχετικό δείκτη να τρέχει ήδη με ετήσιο ρυθμό πάνω 8%, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν αρνητικός κατά 0,3%.

Τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνει και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη στέγαση με ετήσια αύξηση της τάξης του 30%, έναντι μόλις 0,1% το 2021, αλλά και στις μεταφορές με πάνω από 15%, έναντι αρνητικής μεταβολής των τιμών κατά 0,8% πέρυσι.

Ως αντίβαρο για την ανάπτυξη η κυβέρνηση «ποντάρει» στις τουριστικές εισπράξεις, αν και το στοίχημα θα είναι δύσκολο να κερδηθεί εφέτος. Στην καλύτερη περίπτωση, ο πληθωρισμός θα έχει ροκανίσει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων που θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Οπότε αυτοί δεν αποκλείεται να ξοδέψουν λιγότερα στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει έμμεση επίπτωση στα έσοδα.