Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα αναμένονται να παραμείνουν «παγωμένες» έως το 2027.
απόφαση αυτή αποσκοπεί στη στήριξη των νοικοκυριών και στην ενίσχυση της ζήτησης, ιδιαίτερα για την πρώτη κατοικία, αποτρέποντας παράλληλα επιβαρύνσεις σε φόρους μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ και λοιπά τέλη που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.
Από το 2021, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία αναπροσαρμογή, το χάσμα ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές τιμές έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά – ειδικά σε περιοχές υψηλής ζήτησης όπως το Κολωνάκι, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Κηφισιά.
Δείτε επίσης Ακίνητα: Το παράδοξο της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα
Ενδεικτικά, διαμέρισμα 246 τ.μ. στη Γλυφάδα πουλήθηκε προς 1,6 εκατ. ευρώ (6.550€/τ.μ.), ενώ η αντικειμενική τιμή δεν ξεπερνά τα 4.250 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στο Κολωνάκι διαμέρισμα 180 τ.μ. έφτασε τα 1,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 60% πάνω από την τιμή ζώνης.
Η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών σταθερών συνδέεται με την ανάγκη αποφυγής επιπρόσθετων φορολογικών βαρών που θα επηρέαζαν δυσμενώς τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές. Η αναπροσαρμογή, εφόσον γινόταν, θα συμπαρέσυρε περί τους 20 φόρους και τέλη. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τον φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες και τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, ενώ εφαρμόζει και νέο μέτρο επιστροφής ενοικίου για την πρώτη κατοικία.