Διπλά θα μετράει η αξία των από επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής για την κάλυψη του 30% επί του πραγματικού εισοδήματος προκειμένου να μην προκύψει πρόσθετος φόρος 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και θα περιλαμβάνει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, μεγάλο βάρος θα πέσει στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως φοροελεγκτές ζητώντας αποδείξεις για να μην υπερφορολογηθούν ή για να κερδίσουν 50.000 ή 100.000 ευρώ στη νέα φορολοταρία που σχεδιάζεται.

Σύμφωνα με το vima.gr, ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΙΟΒΕ για τον σαφή προσδιορισμό των εν λόγω επαγγελμάτων, ενώ, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί να περιληφθούν στη λίστα των επαγγελμάτων, των οποίων οι αποδείξεις θα μετρούν διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα γυμναστήρια, οι πολυχώροι πραγματοποίησης παιδικών πάρτι, οι διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων κ.λπ.

Επίσης, όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκασκευών, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων – σοβατζήδες -, κατασκευαστές στεγών κ.λπ.) θα είναι στη λίστα των επαγγελμάτων που η αξία των αποδείξεων που θα εκδίδονται θα μετράει διπλά.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών τη φοροδιαφυγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο ενοικίασης ακινήτων, τουριστικών και μη, μέσω ειδικών εφαρμογών τύπου Airbnb και πλέον θα συμπεριλάβουν τις αποδείξεις που προέρχονται από τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών στο διπλό «μπόνους».

Το ίδιο θα συμβεί και για την ενοικίαση ΙΧ, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει, ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σε ερωτήματα που θέσαμε σε αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα περιληφθούν στις αποδείξεις που θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του 30% τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι καφετέριες και τα ταξί, η απάντηση ήταν μονολεκτικά «όχι». Ισως στο υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να ξαναδούν τις παραπάνω περιπτώσεις και να τις εντάξουν και αυτές στις λεγόμενες «διπλές αποδείξεις» και να μην υπολογίσουν το όποιο πολιτικό κόστος.

Διευκρινίζεται ότι για το χτίσιμο του 30% αφαιρείται από το πραγματικό εισόδημα η εισφορά αλληλεγγύης με την οποία επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, καθώς επίσης και το συνολικό ποσό που καταβάλλεται σε διατροφή.

Σε αυτό που απομένει θα εφαρμόζεται συντελεστής 30%. Στις περιπτώσεις όπου το άθροισμα του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των ενοικίων ή και των δόσεων δανείων που καταβάλλει κάποιος σε ετήσια βάση ξεπερνάει σε ποσοστό το 60% του πραγματικού εισοδήματος μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της διατροφής, τότε θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις στο 20% του εισοδήματός του αντί για το 30%.