Σε αδιέξοδο όσον αφορά το εμπόριο φαίνεται πως κατέληξε η σύνοδος κορυφής του G7 στον Καναδά, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, παρά το γεγονός ότι ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα πως και οι επτά χώρες δέχτηκαν να βάλουν τη σφραγίδα τους.

«Με βάση τις ψευδείς δηλώσεις του Τζάστιν στην συνέντευξη Τύπου και το γεγονός ότι ο Καναδάς χρεώνει τεράστιους δασμούς στους αγρότες, τους εργάτες και στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, έδωσα οδηγία στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών να μην ενστερνιστούν το ανακοινωθέν», έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε απευθύνει προειδοποίηση προς όλους να μην συγκρουστούν εμπορικά με την Αμερική.

Επανέφερε μάλιστα την απειλή του για επιβολή δασμών και σε εισαγόμενα αυτοκίνητα που «πλημμυρίζουν» – όπως έγραψε – την αμερικανική αγορά, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για ευρωπαϊκές και ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από παραδοσιακούς εταίρους της όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς, προκαλώντας τριγμούς που βρήκαν έκφραση στις συναντήσεις του G7.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που τελικά υπογράφηκε μόνο από το G6, οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών εξέφραζαν την βούλησή τους για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές» εμπόριο και επαναβεβαίωναν την επιδίωξή τους για περιορισμό πρακτικών προστατευτισμού, όπως οι δασμοί.

Σκληρό μήνυμα στην αποχώρηση

Ωστόσο, το κοινό ανακοινωθέν φάνταζε ούτως ή άλλως κενό γράμμα με δεδομένη την στάση που είχε τηρήσει ο κ. Τραμπ στον Καναδά.

Αποχωρώντας από την σύνοδο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ και πολλές χώρες ότι εκμεταλλεύονται επί δεκαετίες τις ΗΠΑ κι έχουν μετατρέψει την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε «κουμπαρά από τον οποίο όλοι κλέβουν».

Προειδοποίησε μάλιστα τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον ότι θα λαθέψουν εάν προβούν σε αντίποινα για τους δασμούς που επέβαλε σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Η ΕΕ και ο Καναδάς, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη δρομολογήσει δικούς τους δασμούς ως απάντηση στις αμερικανικές κινήσεις, όμως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας διαμήνυσε ωστόσο πως οι ΗΠΑ έχουν τόσο μεγάλη εμπορική βαρύτητα που μπορούν να κερδίσουν «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορικές συγκρούσεις.

Κατέστησε δε σαφές ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Ο κ. Τρουντό εξέφρασε την πιο ηχηρή ενόχληση με τις δηλώσεις Τραμπ, λέγοντας πως η Οτάβα δεν θα επιτρέψει να την «σπρώχνει» όπου θέλει ο καθένας. Επιπλέον, διέψευσε τον ισχυρισμό του αμερικανού προέδρου ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να τεθεί χρονικός ορίζοντας πέντε ετών στην ισχύ της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην Βόρεια Αμερική (NAFTA).

Στα τιτιβίσματά του ο κ. Τραμπ αντεπιτέθηκε στον καναδό ηγέτη, λέγοντας πως στις συναντήσεις ήταν «πράος και ήπιος» για να ξεθαρρέψει στην συνέντευξη Τύπου. «Πολύ ανέντιμος και αδύναμος», προσέθεσε.

Σημειώνεται πως στο Twitter ο κ. Τραμπ είπε πως οι αμερικανικοί δασμοί στον Καναδά οφείλονται στους αντίστοιχους καναδικούς φόρους σε αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Επισήμως ωστόσο η Ουάσιγκτον έχει επικαλεστεί ως αιτία για την επιβολή των ποινών την εθνική της ασφάλεια.

Πιο μετρημένοι οι Ευρωπαίοι

Πριν το ξέσπασμα Τραμπ κατά του κ. Τρουντό οι ευρωπαίοι εταίροι είχαν εμφανιστεί προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε μεν πως το κοινό ανακοινωθέν περιέχει κοινές αρχές διευκρίνισε πως τα προβλήματα βρίσκονται στις λεπτομέρειες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε μια κοινή θέση για το εμπόριο, αν και οι διαφορές παραμένουν.

Μάλιστα, για να κάνει περισσότερο κατανοητή τη θέση της, έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που μπορείτε να δείτε παραπάνω. Στην περιγραφή, το γραφείο της Μέρκελ αναφέρει: “Δεύτερη μέρα της συνόδου στον Καναδά: Μια τυχαία συνάντηση στο ενδιάμεσο δύο συνεδριών”. Όπως καταλαβαίνετε, η λέξη “τυχαία”, σημαίνει εν προκειμένω, πολλά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε λιτά ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν θέτει τέλος στις διαφωνίες που διατυπώθηκαν, αλλά με δεδομένη την ένταση που υπήρχε επέτρεψε στους ηγέτες να «διατηρήσουν την ενότητα όπου ήταν δυνατό».

Η Γαλλία θα φιλοξενήσει το επόμενο G7, το 2019, και ο κ. Μακρόν σημείωσε πως το αποτέλεσμα της φετινής συνόδου δεν είναι παρά ένα βήμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί από σκληρή δουλειά τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Ακόμα πιο διπλωματική ήταν η δήλωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία «Διαβιβάζουμε την βαθιά διαφωνία μας με τις αδικαιολόγητες αποφάσεις των ΗΠΑ να εφαρμόσουν δασμούς», είπε.