Παλεύουμε για τη ζωή μας, υπερασπίζουμε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μας

Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και σ΄ολόκληρο τον κόσμο φέρνει δραματικές αλλαγές στις ζωές μας και αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας που δημιούργησαν οι κυρίαρχες πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται αφορμή για επιβολή αντιδραστικών μέτρων και αναδιαρθρώσεων που οι κυβερνώντες επιδιώκουν να καθορίσουν και την «επόμενη» μέρα. Η επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του κορωνοϊού οφείλει να μην αφήνει στο περιθώριο τη ζωτική ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων μας, από την πλευρά της υπεράσπισης των εργασιακών, κοινωνικών, λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, καταγγέλλει τη συνεχή καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που συντελείται αυτές τις μέρες, με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι εργοδότες τρίβουν τα χέρια τους με τις συνεχιζόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδονται αυτή την περίοδο. Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μισή δουλειά με μείωση του μισθού κατά 50%, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, μετάθεση καταβολής του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι, επαναφορά της πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας έως και τις 30 Απριλίου, θέσπιση του μηχανισμού αναστολής συμβάσεων εργασίας χωρίς πλήρη οικονομική στήριξη των εργαζομένων κ.ά.

Η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία αλλά και την οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση των πολιτών και αναγορεύει «την ατομική ευθύνη» σε καθοριστικό παράγοντα της εξέλιξης της επιδημίας, αποκρύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες της για τα τραγικά κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα νοσοκομεία, τις τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και μηχανήματα, την έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων υγείας όλη την προηγούμενη περίοδο. Την ίδια περίοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και γίνονται σημεία μαζικής διασποράς του ιού με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας προσθήκη οι επιχορηγησεις σε διάφορα ιδιωτικά.

Κανένας συνάδελφος μόνος του, καμία συναδέλφισσα μόνη της σε αυτή την κρίση!

Οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι θέλουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και δικαιώματα! Οι συλλογικές διεκδικήσεις δεν αναστέλλονται. Μέσα από τα σωματεία μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την κατάργηση όλων των αντιδραστικών μέτρων.

Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους να καταγγείλουν στα σωματεία μας κάθε αυθαιρεσία από την πλευρά των εργοδοτών και του κράτους.

Απαιτούμε:

μην εκτεθεί καμία/κανένας συναδέλφισσα/συνάδελφος σε κίνδυνο.
αναστολή και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, ελεύθερη μετακίνηση συνδικαλιστών σε χώρους εργασίας και για θέματα καταγγελιών εργαζομένων.
ανακληθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν μέσα στον Μάρτη. Απαγόρευση των απολύσεων όχι μόνο για την περίοδο έκτακτης ανάγκης αλλά και την περίοδο μετά από αυτήν.
του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης των εργαζομένων που αγωνίζονται.
καταβολή των αμοιβών του δώρου του Πάσχα και των ασφαλιστικών εισφορών.
πληρωθούν τώρα βάσει της σύμβασης και του ωρολογίου προγράμματος όλοι οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές (ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, ΙΕΚ ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ) ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης.
μία μέρα χαμένης ασφάλισης, εγγυημένη καταβολή του ταμείου ανεργίας για όλες και όλους.

Να μη γίνει χρήση, για κανέναν εργαζόμενο, της κανονικής άδειας. Να ισχύσει μόνο η άδεια «ειδικού σκοπού». Είμαστε υποχρεωμένοι να μην πάμε στη δουλειά μας για λόγους δημόσιας υγείας, όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε διακοπές. Άδειες αναπληρωτών.

Συνδικαλιστικά, πολιτικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαίωμα για όλες όλους.

του δημόσιου συστήματος Υγείας, σύμφωνα και με τα αιτήματα των υγειονομικών σωματείων ΤΩΡΑ!

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ