16-04-15 Ουσιώδη σημεία του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) Περικοπή περιπάτων και εκδρομών β) Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).

Για τους υποψήφιους Διευθυντές σχολικών μονάδων

Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 8ετής διδακτική προϋπηρεσία και η πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), επιπέδου 1.

Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση τους (67% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, στο οποίο επιθυμούν να βάλλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης).

Κάθε υποψήφιος/α μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ σχολικές μονάδες, εφόσον έχει υπηρετήσει σε αυτές την τελευταία πενταετία.

Για τους Διευθυντές εκπαίδευσης

Απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η 10ετής διδακτική προϋπηρεσία και η πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), επιπέδου 1.

Ως επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα των υποψηφίων θεωρούνται η διοικητική εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση τους (67% επί της συνολικής μοριοδότησης) και η γνώμη των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας, στην οποία επιθυμούν να βάλλουν υποψηφιότητα (33% επί της συνολικής μοριοδότησης).

Κάθε υποψήφιος μπορεί να βάλλει υποψηφιότητα σε δυο το πολύ Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η πολιτική μας σε θέματα Έρευνας & Καινοτομίας στοχεύει κατά κύριο λόγο στα παρακάτω:

Όρος για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η συνεχής επιδίωξη της υψηλής επιστημονικής ποιότητας, γιατί χωρίς αυτή τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας θα είναι πενιχρά και ευκαιριακά.

Οι στόχοι που θέτουμε είναι ένα μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας. Απαιτούν σοβαρές και στοχευμένες παρεμβάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της καινοτομίας, δηλαδή από τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα έως την παραγωγή πλούτου με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τεχνικών. Σε αυτή τη διαδικασία, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα· η θέσπιση απλών κανόνων, όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται τη λογοδοσία και τον κοινωνικό έλεγχο αλλά αντιθέτως, εξασφαλίζει τη διαφάνεια σε συνδυασμό με την απαραίτητη ευελιξία. Επιπλέον, η αξιοποίηση πόρων που μπορεί να προέλθουν από το κατάλληλο μείγμα δημοσίων επενδύσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων, σε πλαίσιο που να εξασφαλίζεται βέβαια το δημόσιο συμφέρον, μειώνει το κόστος του χρήματος. Τέλος, η διαμόρφωση μιας υγιούς κουλτούρας στη σχέση δημόσιου – ιδιωτικού, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση της κοινωνίας, ευνοεί την αναδιανομή του πλούτου και έχει τεράστια σημασία για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προχωρήσαμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

ip[
Exit mobile version