Χρυσώνει το χάπι στα Συμβούλια Ιδρύματος ο κ. Μπαλτάς

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/06/2015 - 20:28 | Author: Newsroom Ipaidia
Με επιστολή του, ενώ τους «απολύει», επισημαίνει ότι τα Πανεπιστήμια εξακολοθούν να τους χρειάζονται
«Χρυσώνει το χάπι το υπουργείο Παιδείας» στα μέλη των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων τους, που …απολύονται, με επιστολή που έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ.
Μπαλτάς, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συνεδριάζουν στην Κρήτη προκειμένου να εκφράσουν τη άποψη τους για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αλλάζει την λειτουργία των ιδρυμάτων τους.

Στην επιστολή του ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς, αφού απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και τα μέλη τους δεν λειτούργησαν σωστά, καταλήγει με τη φράση «Τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν να σας χρειάζονται»…
Ο κ. Μπαλτάς αναφέρεται και στο πολυνομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκει απλώς να ξεκαθαρίσει το έδαφος προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική, πλατειά και σε βάθος συζήτηση που θα αφορά ολόκληρο το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας».
«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της, εξήγγειλε την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος» αναφέρεται στην επιστολή Μπαλτά προς τα μέλη των Συμβουλίων, στην οποία τονίζεται ακόμη ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την τοποθέτηση είναι «ανεξάρτητοι τόσο από το έργο που επιτελέσατε όσο και από την προσωπική συμβολή σας, την ανιδιοτελή συμμετοχή και διάθεση προσφοράς σας».
Ο υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι ο τρόπος που θεσμοθετήθηκαν τα Σ.Ι. τα ανήγαγε σε «εντολοδότες και συγχρόνως ελεγκτές του εαυτού τους, γεγονός που υπονομεύει κάθε ευνομούμενο οργανισμό. Υπό αυτή τη συνθήκη, η λειτουργία των Σ. Ι. δεν μπορούσε παρά να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα συναφή με σύγκρουση αρμοδιοτήτων, να οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης αποφάσεων, σε συγχύσεις που πυροδότησαν εντάσεις και αντιθέσεις και κάποιες φορές σε τελμάτωση» κρίνει ο κ. Μπαλτάς.

Και προσθέτει ότι αυτά τα θέματα «εμπόδισαν τα Σ.Ι. να ασκήσουν και την άλλη θεσμοθετημένη αρμοδιότητά τους, δηλαδή να παράσχουν ουσιώδεις και εφαρμόσιμες συμβουλές ως προς την στρατηγική ανάπτυξης των αντίστοιχων ιδρυμάτων και να ωθήσουν προς την αναγκαία όσο και πολύπλευρη εξωστρέφειά της».

Επίσης η εκ του νόμου απορρέουσα υποχρέωση των Σ.Ι. να «προεπιλέγουν τους αντίστοιχους πρυτάνεις και κοσμήτορες εγείρει ζητήματα ουσιαστικής, αν όχι και τυπικής, δημοκρατικής νομιμότητας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εν τοις πράγμασι μεγάλες εντάσεις και οξείες αντιπαραθέσεις εντός των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας» υποστηρίζει στην επιστολή του.
Και δηλώνει απευθυνόμενος προς τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρύματος λέγοντας ότι «τα Συμβούλια πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά των αντίστοιχων Συγκλήτων ως προς όσα μπορούν να αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μας φαίνονται αναγκαία.

Όπως μας φαίνεται αναγκαία και η δημιουργία ενός γνήσιου αντιγραφειοκρατικού θεσμού που θα μεριμνά για τα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα και ενδεχομένως θα εποπτεύει τις συναφείς δραστηριότητες, χωρίς όμως να εμπλέκεται καθόλου στις ακαδημαϊκές λειτουργίες των Ιδρυμάτων. Ας θεωρηθεί, λοιπόν, αυτή η επιστολή ως έναυσμα για να ξεκινήσει η αντίστοιχη αναγκαία και εις βάθος συζήτηση».

Στην επιστολή προς τα μέλη των Συμβουλίων ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ακόμη ότι η ήδη «εκφρασμένη, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες διαθεσιμότητά σας να υπηρετήσετε ανιδιοτελώς την υπόθεση του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και από τη μακροχρόνια προσωπική πορεία και πολιτεία σας, με καθιστά βέβαιο ότι θα θελήσετε να συνδράμετε και σε αυτή τη νέα προσπάθεια που θέλει να ξεκινήσει με ακαδημαϊκά σαφέστερους και λιγότερο προβληματικούς όρους. Τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν να σας χρειάζονται».

Απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το νομοσχέδιο

Πάντως, ήδη τα πανεπιστήμια εκφράζουν τις απόψεις τους για το νέο νομοσχέδιο. Με απόφασή της η Σύγκλητος του ΑΠΘ θεωρεί ότι οι προτεινόμενες στο σχέδιο νόμου ρυθμίσεις συνιστούν μεγάλης κλίμακας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ οι οποίες θα προκαλέσουν αναταραχή στη ομαλή λειτουργία του Ελληνικού πανεπιστημίου ενώ αυτό προσπαθεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
«Οι αλλαγές αυτές, κάποιες από τις οποίες βοηθούν στην λειτουργία του πανεπιστημίου, εμποδίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και την πορεία ανάπτυξης των σχέσεων του Ελληνικού πανεπιστημίου με το Ευρωπαϊκό και διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον. Κατά συνέπεια και εφόσον έχει ήδη εξαγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η πρόθεση για νέο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ εντός του επόμενου έτους, η Σύγκλητος θεωρεί ότι η βέλτιστη κίνηση στην παρούσα συγκυρία θα είναι να περιοριστούν δραστικά οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στα απολύτως απαραίτητα για την διευκόλυνση της καθημερινής λειτουργίας των ΑΕΙ σε διαδικαστικά θέματα (εξελίξεις προσωπικού, διαγωνισμοί, κ.α.). Όλες οι άλλες ρυθμίσεις να συζητηθούν για πιθανή ένταξή τους στο συνολικό νόμο πλαίσιο το επόμενο έτος» αναφέρεται στην απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

Loading...


  • europalso   ideascentral