Βήματα προς τα πίσω η ελληνική εκπαίδευση

Σχολεία: Πώς ανοίγουν - Τι είπε η Ζαχαράκη για την τηλεκπαίδευση

Η οπισθοδρομεί. Αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα στήριξης της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Εχουν μεν ληφθεί μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και τη συγκράτηση των δαπανών, ωστόσο οι πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων κατά την τελευταία διετία βάζουν τροχοπέδη σε όποια ποιοτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της Παιδείας.

Ευρύτερα, η έκθεση παρατηρεί την έλλειψη αυτονομίας και των μηχανισμών αξιολόγησης και λογοδοσίας των εκπαιδευτικών δομών, αλλά και την ανατροπή νόμων προτού αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των αλλαγών τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι στις δύο πρώτες βαθμίδες συνεχίζεται η κομματικοποίηση στη διοικητική πυραμίδα, ενώ στα ΑΕΙ επικρίνει την κατάργηση των Συμβουλίων. Ουσιαστικά, οι αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί από το 2011 ανεκόπησαν με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η έκθεση στηλιτεύει την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, και θεωρεί ότι έτσι καταργήθηκε κάθε δυνατότητα για εξωτερικό έλεγχο ενώ διατηρήθηκε η ισορροπία μεταξύ των πόλων ηγεσίας εντός των ΑΕΙ. Επίσης, επικρίνει την «επιστροφή» των περίπου 170.000 «αιωνίων» φοιτητών.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει υιοθετήσει ένα τριετές πλάνο για την Παιδεία με βάση τις συστάσεις του . Οπως αναφέρει η έκθεση, στο τέλος του 2017 θα υπάρξει ένα προσχέδιο και η τελική έκθεση του οργανισμού θα εκδοθεί την άνοιξη του 2018, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ip[
Exit mobile version