Αναστολή ιδιότητας για 24 μήνες, για όσους φοιτητές συλλαμβάνονται μέσα στα για πράξεις , ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κατά την τοποθέτησή της στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που διεξάγεται στη Χαλκιδική.

Η κ. Ζαχαράκη, επίσης, κάλεσε τις διοικήσεις των ΑΕΙ να συντάξουν τα σχέδια ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος καθώς δεν έχουν όλα τα πανεπιστήμια καταρτίσει τα σχέδια όπως είναι υποχρεωμένα να πράξουν. Η κυρία Ζαχαράκη είπε στους πρυτάνεις ότι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια «είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης» και ζήτησε από τους πρυτάνεις να κάνουν με τη σειρά τους τις δικές τους προτάσεις αλλά και να ενεργούν και οι ίδιοι σύμφωνα με τα «εργαλεία» που τους δίνει η νομοθεσία για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών μέσα στα ιδρύματα.

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι η υπερπροβολή θεμάτων παραβατικότητας στα ΑΕΙ πλήττει το κύρος των ιδρυμάτων καθώς είναι μεμονωμένες καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αμαυρώνουν συνολικά το κύρος των δημόσιων πανεπιστημίων και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεθνοποίηση τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί πρυτάνεις ζήτησαν την αποφυγή πολιτικά πολωμένων προσεγγίσεων. Είναι σαφές, τονίζει η Σύνοδος, σε σχετικό πόρισμα, ότι για αλλοδαπούς φοιτητές/τριες και τις οικογένειές τους η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού σπουδών.

Δείτε επίσης

Βία στα Πανεπιστήμια: Τι ανακοίνωσε η κ. Ζαχαράκη

Πανεπιστήμια: 4 μέτρα για τους μπαχαλάκηδες

Αποφασισμένη να κλείσει το ζήτημα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί για υποκρισία την αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο στα ΑΕΙ της χώρας.

Το θέμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θεωρείται ακόμα ένα στοίχημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος στον Ε.Τ., έχει σεβαστεί απεριόριστα το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά και οι διοικήσεις πρέπει να κάνουν όσα προβλέπονται από τον νόμο για την ασφάλεια και την ουσιαστική λειτουργία τους ως ακαδημαϊκοί χώροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί σε 4 άξονες για τα πανεπιστήμια:

Την πρόληψη μέσω ελεγχόμενης εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους με την αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής.
Την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες φοιτητές, που θα μπορεί να φτάνει μέχρι και τη διαγραφή.
Την επιβάρυνση με το κόστος αποκατάστασης σε όσους παραβάτες προκαλούν φθορές γιατί είναι αδιανόητο τη ζημιά να την πληρώνουν οι πολίτες. Αυτό θα μπορεί να καταλογίζεται μέσω της ΑΑΔΕ.
Συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου.

Οπως υπενθυμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταργήθηκε το 2019, χωρίς αστερίσκους, προϋποθέσεις, παρενθέσεις και υποκατηγορίες, το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια. Υπογραμμίζουν επίσης ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν είχε υπερψηφίσει αυτόν τον νόμο τώρα έρχεται και κάνει κριτική.

Από τότε, λένε οι ίδιοι, έχουν γίνει άπειρες επιχειρήσεις εντός και εκτός πανεπιστημίων με τη σύλληψη όσων παρανομούν, ενώ έχουν εκκενωθεί και εκατοντάδες καταλήψεις. Και μάλιστα αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ποτέ δεν έλειψε το πολιτικό θάρρος στη συγκεκριμένη κυβέρνηση και όταν νομοθετήματά της χρήζουν επικαιροποίησης αυτό και πράττει. Οπως και τώρα.

Αναφορικά με τις πρυτανικές αρχές, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι αυτό που πάντα επιζητούν είναι η συμμαχία και με τον ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και με τους φοιτητές. Ομως, υπογραμμίζουν ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, ειδικά από εκείνους που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, όπως οι πρυτάνεις, υπενθυμίζοντας ότι το 2021 έλαβαν 10 εκατομμύρια ευρώ για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας τα οποία αφορούν τη χαρτογράφηση κάθε χώρου και τον βέλτιστο τρόπο φύλαξης.

Δείτε επίσης