Τζούφη: Η ΝΔ δεν έχει απαντήσει αν θα αυξήσει το ποσοστό των δαπανών για την Παιδεία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔25/07/2019 - 17:03 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Εκείνο για το οποίο είχαμε δεσμευτεί και σε αυτό δεν έχει απαντήσει η Νέα Δημοκρατία, παρότι έχει κάνει πάρα πολλές εξαγγελίες σε πάρα πολλά ζητήματα, είναι στην αύξηση του ποσοστού των δαπανών για την Παιδεία», δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εμείς προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι στο τέλος της τετραετίας θα ανεβάζαμε τον προϋπολογισμό της Παιδείας στο 5%, από το 2,8% στο οποίο είχαμε ανεβάσει από το 1,8% του προϋπολογισμού, παρότι ήμασταν μέσα σε μνημόνιο και μόνο κάποιους μήνες εκτός μνημονίου», είπε η κ.Τζούφη, επισημαίνοντας ότι «εάν ο προσανατολισμός είναι η ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών της Παιδείας, συμπεριλαμβανομένης και της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, θα πρέπει να το αποδείξει η Νέα Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την υπουργό Παιδείας για τη λειτουργία των νεοϊδρυθέντων τμημάτων στα ΑΕΙ η κ. Τζούφη παρατήρησε: «Η παράταση της προθεσμίας των μηχανογραφικών, την οποία είχε δώσει η κ. Κεραμέως ήταν με στόχο να αναιρεθεί η λειτουργία των νέων τμημάτων. Προφανώς δεν κατάφερε να το κάνει και αυτό καταλαβαίνει κανείς τι αναστάτωση δημιούργησε στα παιδιά που είχαν φτιάξει ήδη τα μηχανογραφικά τους, αλλά και στα τμήματα που ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους νέους φοιτητές. Το γεγονός ότι έληξε σημαίνει ότι αυτό ήταν συνολική απόφαση όλων των Συγκλήτων, οι οποίες έστειλαν τις αποφάσεις τους. Όλη αυτή η ιστορία για τη λειτουργία των Τμημάτων και τον ενιοποιημένο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης έγινε μετά από μία πολύ μακρά διαχρονική διαβούλευση και εισηγήσεις των αντίστοιχων τμημάτων και συγκλήτων, οι οποίες προφανώς δήλωναν έτοιμες να υποδεχθούν τους νέους φοιτητές».

Αναφορικά με τις ανάγκες στελέχωσης των νέων τμημάτων η αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εμείς δώσαμε για τα καινούρια τμήματα 600 νέα μέλη ΔΕΠ και 300 λοιπό επιστημονικό προσωπικό ακριβώς για να χρησιμοποιηθούν για την ενδυνάμωση αυτών των τμημάτων». «Πολύ σημαντικό, που δεν έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η ΝΔ, ήταν η νομοθέτηση η οποία έγινε, ότι για κάθε μέλος ΔΕΠ που αποχωρεί, θα πρέπει άμεσα να προκηρύσσεται η θέση του και να καταλαμβάνεται από κάποιον καινούριο συνάδελφο».

Ερωτηθείσα σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου η κ. Τζούφη είπε πως πρόκειται για εξαγγελίες που «πάνε να σταματήσουν πιθανές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος και όχι μόνο, ακριβώς λόγω αυτών που έρχονται, με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, τη διαγραφή φοιτητών και άλλα μέτρα, τα οποία θα δημιουργήσουν καταστάσεις μέσα στα πανεπιστήμια, τις οποίες, με αυτόν τον τρόπο, η ΝΔ θέλει να καταστείλει».

Loading...
  • ideascentral

    europalso