Τζούφη: Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι σημαντική προτεραιότητα της κυβέρνησης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/05/2019 - 18:42 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η επαγγελματική εκπαίδευση αρχίζει και βρίσκει τη θέση που της αξίζει μέσα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ποιοτική αναβάθμισή της έχει ήδη δώσει καρπούς, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης μαθητικών έργων Επαγγελματικών Λυκείων με τίτλο «Το δημιουργεί-2019».

"Για τη σημερινή κυβέρνηση η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση" υπογράμμισε η κ. Τζούφη αναφέροντας την αλλαγή δομής και τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών προοπτικών των αποφοίτων με τη θεσμοθέτηση της πρόσβασης και στα ΑΕΙ με αυξημένα ποσοστά 5-10% από φέτος.

Επιπλέον στάθηκε στη σημασία της εφαρμογής του θεσμού του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας τονίζοντας ότι η αμοιβή των μαθητευομένων από 1/2/19 αυξήθηκε κατά 27% ακολουθώντας την απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα "Μία νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ" με παρεμβάσεις για τη στήριξη των μαθητών της Α' τάξης για την ομαλή μετάβασή τους στην επαγγελματική εκπαίδευση, τη βελτίωση του σχολικού κλίματος και την καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Η προσπάθεια έχει δώσει καρπούς, ήδη ο μαθητικός πληθυσμός των ΕΠΑΛ για το έτος 2018-2019 έχει αυξηθεί κατά 6,3% σε σύγκριση με το 2017-2018, είπε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη.

Ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ αντιπροσωπεύει το 20,6% του συνόλου των μαθητών/τριών σε όλα ΕΠΑΛ της χώρας, λειτουργούν 63 Επαγγελματικά Λύκεια και πρόσφατα ιδρύθηκε το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμαριάς. Την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν εγκριθεί και λειτουργούν 210 ολιγομελή τμήματα στην Κεντρική Μακεδονία και στην πρόσφατα υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η ίδρυση 23 νέων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ της περιφέρειας, πρόσθεσε η κ. Τζούφη.

Αναφερόμενη στον θεσμό της μαθητείας τον χαρακτήρισε σημαντική, κομβική μεταρρύθμιση για την σύνδεση των ΕΠΑΛ με την αγορά εργασίας, αλλά συγχρόνως και "πόρτα" για άνοιγμα των σχολείων στην τοπική κοινωνία.

Από τις 3.700 θέσεις μαθητείας φέτος, το 48% ήταν στον ιδιωτικό τομέα και 1.400 εξασφαλίστηκαν με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών, είπε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο βήμα του υπουργείου είναι ο ουσιαστικός διάλογος με εκπροσώπους από τον χώρο της εργασίας στο πλαίσιο του οποίου δίνεται με πρωτοβουλία της εκπαίδευσης βήμα σε φορείς της εργασίας για να δηλώσουν τις ανάγκες τους.

Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι μία αξιόπιστη, ισότιμη επιλογή με πολλές ενδιαφέρουσες μετέπειτα εκπαιδευτικές και εργασιακές διεξόδους.

Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που αποτελεί σχεδιασμό στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας, από τον Απρίλιο του 2016, όταν ξεκίνησε η υλοποίησή της έχει να επιδείξει ένα σημαντικό και αποτελεσματικό έργο υπογράμμισε σε χαιρετισμό της που διαβάστηκε στην εκδήλωση η υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

"Η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο περιορισμός των κοινωνικών ανισοτήτων, η εναρμόνιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις σύγχρονες απαιτήσεις τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην ελληνική κοινωνία, μα πρωτίστως η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές, αποτελούν μερικές μόνο πτυχές αυτής της ομολογουμένως μεγάλης και αξιόλογης προσπάθειας" σημείωσε.

Πρόκειται για προσπάθεια που στοχεύει αφ' ενός στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων ανάλογα με τις κλίσεις και τις δεξιότητες των μαθητών αφ' ετέρου στην άρση των επαγγελματικών τους αδιεξόδων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες που προσφέρονται πλέον στο ΕΠΑΛ είναι εξίσου σημαντικές και πολύτιμες, η συνέχιση των σπουδών σε ΙΕΚ, σε διετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και ο νέος θεσμός του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας μαρτυρούν την αναβάθμιση των εργασιακών προοπτικών των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης τόνισε ότι το πρόγραμμα "Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ" υλοποιείται πλέον σε όλα τα σχολεία της χώρας και ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί απτή επιβεβαίωση των μεγάλων αλλαγών και προσπαθειών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα τις μεγάλες και διευρυμένες εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχονται.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι σκοπός της τριήμερης εκδήλωσης με συζητήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στελεχών της εκπαίδευσης και εκπροσώπων του χώρου της εργασίας και με την έκθεση των δράσεων των μαθητών των ΕΠΑΛ είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και να καταδειχθεί πως πραγματοποιείται μία ουσιαστική, ποιοτική αναβάθμιση με την εισαγωγή βασικών καινοτομιών, του προγράμματος "Μία νέα Αρχή στο ΕΠΑΛ" και του θεσμού της μαθητείας.

Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση απηύθυναν εκ μέρους του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα ο αντιπεριφερειάρχης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωνσταντίνος Πάλλας και από το CEDEFOP ο Βλάσης Κοροβήλος.

Η 2η Έκθεση μαθητικών έργων ΕΠΑΛ διοργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα, αύριο 17 και το Σάββατο, 18 Μαΐου, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10:00 έως τις 20:00.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso