«Αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί, με ισόρροπο τρόπο, να ενισχύσει όλους τους , ανάλογα με τις ικανότητές τους, την προσφορά τους, αλλά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μπορούν να δουν τον εαυτό τους σε μια προοπτική εισαγωγής στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και προσφοράς στην κοινωνία», δήλωσε η Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων από το Βήμα της Βουλής.

Κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η κ. δήλωσε ότι στην κρίσιμη περίοδο που προηγήθηκε, έγιναν μόνιμες προσλήψεις όπου ήταν δυνατόν, αρχής γενομένης από την Υγεία, αφού έπρεπε να εμποδιστεί μια επικείμενη υγειονομική κρίση, η οποία «δυστυχώς ήταν προδιαγεγραμμένη από τις επιλογές που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Όπως σημείωσε η Υφυπουργός, «από εδώ και πέρα, μέσα στο 2019 και αφότου έχουμε βγει από τα μνημόνια, η κοινωνία έχει κερδίσει την εφαρμογή του κανόνα 1:1 στη σχέση προσλήψεων – αποχωρήσεων».

Έντονη κριτική άσκησε η κ. Τζούφη στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο αφήγημα περί «διόγκωσης του Κράτους», καθώς και στη θέση της περί επιστροφής στη μνημονιακή πρόβλεψη για τον κανόνα 1:5. Όπως τόνισε η Υφυπουργός, από πουθενά δεν προκύπτει ότι είναι υπερδιογκωμένος ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας και το αφήγημα της ΝΔ θα σήμαινε στην πράξη ότι «οι μεγάλες ανάγκες στελέχωσης του δημόσιου τομέα, θα παραχωρούνταν σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Αναφερόμενη στις επικείμενες, 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, εξήγησε ότι οι «το 2014-15 είχαμε περίπου 60.000 παιδιά με ειδικές αναπτυξιακές ανάγκες που φοιτούσαν στα Γενικά Σχολεία, ενώ σήμερα, ο αριθμός ξεπερνά τα 90.000 παιδιά». Ταυτόχρονα, «ο αριθμός των παιδιών φοιτούν στις ειδικές δομές, δεν μεταβάλλεται ιδιαιτέρως και φτάνει τις περίπου 11.000».

Η κ. Τζούφη δήλωσε εμφατικά ότι «εμείς θεωρούμε ότι αυτοί οι μόνιμοι διορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι και έχουν εξασφαλιστεί εκείνα τα κονδύλια προκειμένου, πέραν των μόνιμων διορισμών, να πραγματοποιηθούν και οι προσλήψεις αναπληρωτών, ώστε να μπορέσει το δημόσιο σύστημα να υποστηριχθεί, διαχρονικά, στις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχει».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Υφυπουργός και στους αμετάθετους εκπαιδευτικούς, υπενθυμίζοντας ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία απορροφάται σε οργανικές θέσεις, προσθέτοντας ότι «αποτελεί στοίχημα η αξιοποίησή τους με παραγωγικό τρόπο».

Τέλος, απαντώντας σε τοποθετήσεις που αφορούσαν το δημογραφικό ζήτημα στη χώρα, η κ. Τζούφη αναφέρθηκε συνοπτικά στις πολιτικές υποστήριξης της οικογένειας και του παιδιού, όπως το δικαίωμα που δόθηκε στις άνεργες μητέρες για πρόσβαση των παιδιών τους στους βρεφονηπιακού σταθμούς, τα σχολικά γεύματα, η αναμόρφωση των επιδομάτων παιδιού και η δυνατότητα πρόσβασης των ανασφάλιστων γονέων και παιδιών στη Δημόσια Υγεία, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού παιδιάτρου στις ΤοΜΥ και τα Κέντρα Υγείας. Επεσήμανε δε, ότι στον προϋπολογισμό του 2019 περιλαμβάνεται και η επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια, που σε πρώτη φάση θα αφορά 340.000 οικογένειες.