Για πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης έκανε λόγο η , μιλώντας στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια.

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην πλειοψηφική απόρριψη του νομοσχεδίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως αυτή καταγράφηκε και στη συνεδρίαση με τους φορείς (σύνοδος Πρυτάνεων, σύγκλητοι των ΑΕΙ, ομοσπονδίες ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού). Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας προσπαθούσε μάταια να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενη πως το σχέδιο νόμου αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και χαίρει ευρείας αποδοχής.

Η Μερόπη Τζούφη τόνισε πως το νομοσχέδιο αδιαφορεί για τα δύο κύρια προβλήματα των : την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ειδικά για τις ελλείψεις προσωπικού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για παραβίαση του νόμου που προβλέπει την άμεση αναπλήρωση των καθηγητών που συνταξιοδοτούνται.

Αποδομώντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα για την υποτιθέμενη ανάσχεση του brain-drain, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης που καταργεί τη μονιμότητα των Επίκουρων Καθηγητών, όπως και την επαναφορά της βαθμίδας του Λέκτορα ώστε νέοι επιστήμονες και ερευνητές να στελεχώσουν τα ΑΕΙ, είτε παραμένοντας είτε επιστρέφοντας στη χώρα. Αντίθετα, η κυβέρνηση επαναφέρει τους ομότιμους και τους συνταξιούχους καθηγητές για να εξοικονομήσει πόρους.

Ένταση σημειώθηκε αναφορικά με τις διαδικασίες κρίσης των μελών ΔΕΠ και ειδικά των επίκουρων, όταν η Νίκη Κεραμέως υπαινίχθηκε πως οι εκλογές των μελών ΔΕΠ «αποτελούν μια από τις σημαντικότερες παθογένειες», ενώ δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την μονιμοποίηση των Επίκουρων χωρίς να έχουν προσθέσει τίποτα στα προσόντα τους».

Άμεση ήταν η απάντηση της Μερόπης Τζούφη, η οποία αναρωτήθηκε:

«Θα μας τρελάνετε κα Κεραμέως; Μην διαστρεβλώνετε την κατάσταση. Η μονιμοποίηση του Επίκουρου γινόταν μέσα από τη διαδικασία της εξέλιξης και των εκλεκτορικών σωμάτων. Η μονιμοποίηση είναι διαδικασία κρίσης. Καταθέτουμε βιογραφικά, εργασίες, βιογραφικό και περνάμε από εκλεκτορικά σώματα. Τι είναι αυτά που λέτε; Μας ακούνε πανεπιστημιακοί».

Αναφορικά με το σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως πέρα από αυταρχικό και αντιδημοκρατικό, είναι στρεβλό και αντιακαδημαϊκό. Ως παράδειγμα ανέφερε την αρμοδιότητα του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος να καθορίζει τα γνωστικά αντικείμενα. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Τα μισά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια. Το μόνο προσόν για να διοριστούν είναι να έχουν πτυχίο ΑΕΙ. Είναι σωστό; Είναι αξιοκρατικό; Μπορούν να κρίνουν και να αποφασίζουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν;».