Για «ιδεολογική εμμονή» και «ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την κατάργηση του .

Ο π εκτίμησε ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή «εσπευσμένα», όπως είπε, την εν λόγω διάταξη για να διεξάγει μία «ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την αριστερά και την προοδευτική παράταξη».

«Στο ζήτημα αυτό επιδεικνύετε μία ιδεολογική εμμονή. Ούτε με το άσυλο υπάρχει πρόβλημα, ούτε με τα κρούσματα της παραβατικότητας και της βίας είναι το θέμα σας. Η ιδεολογική σας εμμονή δεν αφορά το άσυλο αλλά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά και ότι αυτό συμβολίζει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πραγματικότητα» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι περιέγραψε μία εικόνα «που δυσφημεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που πολύ απέχει από την πραγματικότητα» καθώς όπως είπε «εμμείνατε σε ένα σκέλος μόνο, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ορισμένες σχολές υπάρχουν κρούσματα παραβατικότητας».

«Παραλείψαμε να αναφερθείτε στην ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στις διεθνείς διακρίσεις που έχουν λάβει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην απόφαση της κατάργησης της ίδρυσης της Νομικής Σχολής της Πάτρας που ελήφθη από το υπουργείο Παιδείας, αναρωτήθηκε αν η απόφαση είναι πολιτική και σημείωσε ότι «θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό.»

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο σε ό,τι αφορά την έρευνα και πρόσθεσε ότι η μεταφορά της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης την «ακρωτηριάζει» και την «αποδυναμώνει».

«Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική».

«Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για «ιδεολογική έμμονή» και «συνειδητή εξαπάτηση» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ασύλου.

«Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019, αφορά το 1990. Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου», είπε ενώ επισήμανε ότι το 2011 όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κ. Διαμαντοπούλου δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι αποκρύπτεται πως στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός». «Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε», σημείωσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.

«Φέρνετε ένα ψευτοδίλημμα: κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία- εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο».

Αναφερόμενος στη διάταξη η οποία αλλάζει τη διοίκηση της Αρχής, σημείωσε ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

«Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τέλος αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του.

«Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε πολύ άσχημα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.