Το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχεται τους νέους «πρεσβευτές» του

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/09/2017 - 12:18 | Author: Newsroom Ipaidia

Ενας χάρτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα βιβλίο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων με τοπόσημα της πρωτεύουσας, ένας γαστριμαργικός οδηγός με φαγητά-σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας και κλίμα εγκαρδιότητας.

kathimerini.gr

Αυτά πήραν μαζί τους, κατά την πρώτη επαφή στα Προπύλαια με τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι 249 φοιτητές από 115 πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών, της Κίνας και της Ταϊβάν, που θα σπουδάσουν στο ΕΚΠΑ κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ όσο και των διμερών διεθνών συμφωνιών του ΕΚΠΑ.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ευκαιρία που δίνεται στους φοιτητές να σπουδάσουν σε ένα ιστορικό πανεπιστήμιο, το οποίο γιορτάζει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή του. «Ο διεθνής προσανατολισμός του ΕΚΠΑ αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις πρυτανικές αρχές. Τα προγράμματα διεθνών ανταλλαγών προσφέρουν την ευκαιρία στους φοιτητές να ζήσουν σε μια πόλη με ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και στη συνέχεια να μοιραστούν αυτή την εμπειρία πίσω στη χώρα τους», δήλωσε.

Στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής πρύτανης Κωνσταντίνος Μπουραζέλης επέλεξε να αναφερθεί στη σημασία του μεγάλου Ολλανδού ουμανιστή Eράσμου του Ρότερνταμ ως ονόματος-προτύπου για τους διακινούμενους φοιτητές και εκκολαπτόμενους επιστήμονες. «Ο Ερασμος συνέδεσε με την παρουσία και τη δράση του πολλές βασικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά ήταν και συστηματικά αφοσιωμένος στην αρχαία ελληνική γνώση και γλώσσα», είπε. Από την πλευρά της, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου επεσήμανε ότι «το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, που φαίνεται συχνά άπιαστο όνειρο, δεν είναι τυχαίο ότι έγινε πολύ γρήγορα πραγματικότητα εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται οι κοινές ρίζες των ευρωπαϊκών λαών: στον χώρο της Παιδείας». Να σημειωθεί ότι είναι ενεργές 655 συμφωνίες Erasmus μεταξύ του ΕΚΠΑ και 336 πανεπιστημίων από 31 χώρες της Ευρώπης, ενώ στο πλαίσιο του Erasmus+ Διεθνής Κινητικότητα, το ΕΚΠΑ έχει ξεκινήσει νέες συνεργασίες για τη σύναψη συμφωνιών με πανεπιστήμια της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας και της Γεωργίας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral