Το νέο μισθολόγιο και οι μισθοί των εκπαιδευτικών. Kερδισμένοι και χαμένοι

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση απέναντι στους πιστωτές της, περιγράφονται αναλυτικά στο Ν.4336/15 (Μνημόνιο 3).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παραδοτέα σχετικά με την εκπαίδευση. Οι δεσμεύσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ορίζονται στο
«Διαρθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης» υποενότητα «4.1 Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο» της παραγράφου Γ.
Άμεσα όμως παραδοτέο του μνημονίου 3 είναι το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στην υποενότητα «5.1. Δημόσια διοίκηση» του μνημονίου αναφέρεται ότι:
«…Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα προβούν σε μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016, καθορίζοντας τις βασικές παραμέτρους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, με βάση τους συμφωνηθέντες στόχους για τα μισθολογικά κονδύλια και με συστηματική εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα,..»
Η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο που έχει ήδη ξεκινήσει, προς το παρόν στηρίζεται σε δημοσιεύματα και «διαρροές» στον τύπο σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ήταν και συνεχίζουν να είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους εκπαιδευτικούς της Ε.Ε.
Το ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. της Ο.Λ.Μ.Ε. σε μελέτη του στηριγμένη σε στοιχεία του δικτύου «ΕΥΡΙΔΙΚΗ» για τους μισθούς των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη το 2011-2012, αποτύπωνε την πραγματικότητα αυτή. (Τη μελέτη θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους).

Μελέτη στοιχείων για τους μισθούς των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης για το 2011-2012

ip[