Κοινή συνισταμένη σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή τους απέναντι στις προτεινόμενες από το υπουργείο Παιδείας διατάξεις για τη δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών και ξένων πανεπιστημίων, που περιλαμβάνονται στο υπό επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, βρήκαν φοιτητές και πανεπιστημιακές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον δημόσιο διάλογό τους, που «εγκαινιάστηκε» σήμερα το πρωί με την πραγματοποίηση ανοιχτής συνεδρίασης Συγκλήτου στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος.

Η ατζέντα της συνεδρίασης του πανεπιστημιακού οργάνου περιλάμβανε αποκλειστικά φοιτητικά θέματα, τα οποία έθεσαν οι ίδιοι οι φοιτητές, μέσω της κοινοποίησης των αποφάσεων και ψηφισμάτων στα οποία κατέληξαν οι συνελεύσεις των συλλόγων τους.

«Θεωρώ πραγματικά πως είναι κατάκτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας το ότι σήμερα με μερίδα φοιτητών, οι οποίοι ζήτησαν τη συνάντηση με τα μέλη της Συγκλήτου, έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, ο οποίος οδήγησε και σε συμπεράσματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊώαννου. «Κάποιες από τις προτάσεις», εξήγησε, «βρήκαν σύμφωνα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και αυτό δείχνει ότι όταν υπάρχει διάθεση και θέληση για εποικοδομητική συζήτηση από όλες τις πλευρές, τα πράγματα τελικά δεν είναι τόσο δύσκολα όσο κάποιοι πιστεύουν».

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση απόψεων που επιτεύχθηκε στο ζήτημα της προάσπισης της αξίας των πτυχίων των ΑΕΙ και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του ΑΠΘ, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι «εμείς ως ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν μπορούμε να δεχθούμε την εξομοίωση του επιπέδου των πτυχίων των Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα αυτών τα οποία έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητες αρχές με το οποιοδήποτε κολέγιο λειτουργεί στην Ελλάδα».

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε και στους φοιτητές, η Σύγκλητος θα τοποθετηθεί στο θέμα επίσημα εκδίδοντας σχετικό ψήφισμα, όπου θα δηλώνει πως δεν είναι σύμφωνη με την προτεινόμενη διάταξη στο υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο.

«Υπάρχει μία σύμπνοια με τους φοιτητές στο ότι δεν πρέπει να υπάρχει ισοτιμία και πλήρης αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων -πόσο μάλλον της αναγνώρισης σε ακαδημαϊκό επίπεδο- των τίτλων σπουδών των κολεγίων με εκείνων των τμημάτων των δημοσίων πανεπιστημίων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας. «Αυτά τα κολέγια δεν περνάνε από κάποια αξιολόγηση ή πιστοποίηση, όπως περνάνε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια κι αυτό είναι το βασικότερο όλων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «το θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αυτών των κολεγίων θα πρέπει να τεθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το οποίο να λαμβάνει υπόψη την πιστοποίησή τους και την αξιολόγησή τους, διότι αν υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο, όλα αυτά τα κολέγια ίσως να μην είναι σε θέση να δίνουν τέτοιου είδους πτυχία».

Στην πρόθεση να επαναληφθούν ανοιχτές συνεδριάσεις της Συγκλήτου με τη συμμετοχή των φοιτητών αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπήρξαν κάποια σημεία σύγκλισης, όπως η αντίθεση σε αυτό που γίνεται με την εξίσωση των κολεγίων και μια γενικότερη αντίθεση στις διαγραφές».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι μετά από τέσσερα χρόνια ουσιαστικά κλειστών Συγκλήτων οι πιέσεις τις οποίες ασκήσαμε έρχονται να αποδώσουν, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Σύγκλητος στην αίθουσα Τελετών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Συλλόγου Φιλολογίας, Σωτήρης Β., διευκρινίζοντας ότι ο σημερινός διάλογος στην πανεπιστημιακή κοινότητα διεξήχθη, σε συνέχεια παρέμβασης που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στην πρυτανεία «στην οποία κερδίσαμε μια δέσμευση από τον πρύτανη ότι θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύγκλητος το επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο υλοποιήθηκε κιόλας».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που έθεσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι διευκρίνισε: «Ζητήσαμε μια επίσημη τοποθέτηση της Συγκλήτου σαν συλλογικού διοικητικού οργάνου, σχετικά με το νομοσχέδιο που εξισώνει τα πτυχία μας με τα διπλώματα των ιδιωτικών κολεγίων, όπως επίσης και για τα μέτρα που εξαγγέλλονται σχετικά με τις διαγραφές και τα Συμβούλια Ιδρύματος, τις αξιολογήσεις κ.ο.κ. Αυτό το οποίο κρατάμε από τη σημερινή Σύγκλητο είναι ότι καταφέραμε να καταδείξουμε πως τα μέτρα τα οποία έρχονται αντίκεινται στα συμφέροντά μας».

Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα που προτίθεται να εκδώσει η Σύγκλητος του ΑΠΘ για το θέμα της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ο φοιτητής επισήμανε: «Περιμένουμε να δούμε την απόφαση της Συγκλήτου, ώστε να γνωρίζουμε και σε ποιο επίπεδο αυτές οι δεσμεύσεις υλοποιούνται και πώς συνεχίζουμε στο επίπεδο του Ιδρύματος». Γνωστοποίησε, δε, ότι στο επίπεδο του φοιτητικού κινήματος «συνεχίζουμε με γενικές συνελεύσεις από αύριο, προτείνοντας καταλήψεις προς τα τέλη της εβδομάδα και κλιμάκωση του αγώνα μας, ούτως ώστε να αποσυρθεί το κατατεθέν νομοσχέδιο και να μη γίνει κουβέντα για τον νέο νόμο πλαίσιο που θα φέρει το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων».