Το Σάββατο 10 Μαΐου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «πλημμύρισε» από φωνές, ιδέες και χρώματα, φιλοξενώντας το 1ο Burlington Community Festival. Μια ολοήμερη γιορτή που είχε ως στόχο τη σύνδεση καθηγητών και μαθητών Αγγλικής Γλώσσας, προσφέροντας ποικίλες δραστηριότητες και ομιλίες από πρωτοπόρους του χώρου.
Η εκκίνηση έγινε με το θερμό καλωσόρισμα της Managing Director της Burlington Books, κυρίας Χριστίνας Μπακοπούλου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της εκδοτικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο τη δημιουργία μιας τάξης που θα προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης για όλα τα παιδιά.
Ακολούθησε σειρά θεματικών παρουσιάσεων. Η κυρία Ελένη Λιβανίου ανέλυσε τη «φαινομενική αδιαφορία» των μαθητών και πρότεινε πρακτικές για την επανένταξή τους. Η κυρία Ελένη Δουγέκου μέσω της ομιλίας της “Maximize Student Engagement with Drama” ενθουσίασε με βιωματικές τεχνικές. Ο κύριος Δημήτρης Πριμαλής στο “Sparking Language Creativity in the EFL Class” μοιράστηκε εργαλεία για την ενίσχυση της γλωσσικής δημιουργίας.
Το μεσημέρι, η κυρία Ζάφη Μανδάλη μίλησε για το “Storytelling at Work – This is HOW”, αναδεικνύοντας τη δύναμη της αφήγησης στην καθημερινή διδασκαλία. Στη συνέχεια, οι παρουσιάσεις των Sarah Smith και Tracy Huntingford έδωσαν “5 Bright Ideas” για Βreak Βreaks και για δημιουργικές δραστηριότητες γραφής.
Ο κύριος Δημήτρης Γραμμένος μίλησε για «Ξένες Λέξεις, Δημιουργικότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη», ενώ η κυρία Βασιλική Λισμάνη παρουσίασε την ομιλία “Engaging Students with Specific Learning Difficulties: The role of pre-Reading activities”. Η κυρία Katherine Reilly παρουσίασε το εργαστήριο «Unleash Their Voice: Empowering Students to Believe, Grow and Succeed», εστιάζοντας σε μεθόδους ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των μαθητών και στην ανάπτυξη ηγετικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσα στην τάξη. Τέλος, η κυρία Έφη Κυρικάκη έκλεισε το πρόγραμμα με την ομιλία “From Burnout to Bloomout”, εστιάζοντας στην ευεξία των εκπαιδευτικών και τη διατήρηση ενός ανθηρού περιβάλλοντος μάθησης.
Παράλληλα, οι μαθητές απόλαυσαν ένα πλούσιο φάσμα δραστηριοτήτων: θεατρικό παιχνίδι, face painting, διαδραστικά workshops για τη γιορτή της μητέρας, κληρώσεις δώρων και συναντήσεις με αγαπημένους ήρωες της Burlington Books. Το απόγευμα, το “Let Your Storytelling Talent Shine” από τη Ζάφη Μανδάλη και τα “Drama Games and Songs with Mrs. Helen” πρόσφεραν στα παιδιά αξέχαστες εμπειρίες.
Το φεστιβάλ πλαισίωσαν με την ενεργή παρουσία τους οργανισμοί και σωματεία με κοινό γνώμονα τη φροντίδα, την εκπαίδευση και την ευζωΐα των παιδιών. Η AFS Greece ενημέρωσε μικρούς και μεγάλους για τα διαπολιτισμικά προγράμματα ανταλλαγής μαθητών.
Η TESOL Greece παρείχε πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τα οφέλη που απολαμβάνουν οι καθηγητές ξενόγλωσσης εκπαίδευσης με τη συνδρομή τους στον οργανισμό. Το σωματείο ΕΛΙΖΑ μοιράστηκε το όραμά του για μια κοινωνία που ενώνει τη φωνή της στο πρόσταγμα για Μηδενική Ανοχή στην Κακοποίηση του Παιδιού.
Ο οργανισμός Life Is For ALL ενημέρωσε κάθε ενδιαφερόμενο για τον αγώνα των νευροδιαφορετικών παιδιών και των νεαρών ενηλίκων για τη συμπερίληψή τους στον χώρο της εκπαίδευσης και της εργασίας. Η ομάδα της NO PROJECT μίλησε για την εκστρατεία του οργανισμού κατά της παιδικής δουλείας και της ανθρώπινης εμπορευματοποίησης.
Το Πολύχρωμο Σχολείο συζήτησε τρόπους με τους οποίους το σχολείο μπορεί να γίνει συμπεριληπτικό για τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στην Ελλάδα. Η ομάδα Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας και τα αξιολάτρευτα εκπαιδευμένα σκυλάκια τους έδειξαν έμπρακτα πως η συνδρομή τους βελτιώνει ουσιαστικά τη ζωή παιδιών με αυτισμό και ενηλίκων με προβλήματα όρασης.
Το φεστιβάλ απέδειξε ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι συναρπαστική, δημιουργική και πάνω απ’ όλα να έχει ως κέντρο της τον άνθρωπο. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους διοργανωτές, ομιλητές, εθελοντές και συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία του – και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο!