Την καθιέρωση ψηφιακών πτυχίων ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Κ. Γαβρόγλου

 Την καθιέρωση ψηφιακών ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Υπουργός Κ. στο Συμπόσιο Ψηφιακής Τεχνολογίας για τα 20 χρόνια του ΕΔΕΤ

Στην καθιέρωση των ψηφιακών πτυχίων (Diploma Registry), με πιλοτική εφαρμογή σε 5 πανεπιστήμια εντός του 2019, αλλά και στο έργο που έχει συνολικά επιτελεστεί μέχρι σήμερα στο πεδίο των ηλεκτρονικών υποδομών για την υποστήριξη της εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατά την ομιλία του στο Συμπόσιο Ψηφιακής Τεχνολογίας του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Το Συμπόσιο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων προσφοράς του ΕΔΕΤ στην Έρευνα, την Εκπαίδευση και την Υγεία, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (5 – 6 Νοεμβρίου).

Πρόκειται για μια σειρά αποφάσεων που ελήφθησαν με την συνδρομή του ΕΔΕΤ και της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίες διευρύνουν τις ψηφιακές υπηρεσίες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και επηρεάζουν την αποδοτικότητα όλων των εμπλεκόμενων. Συγκεκριμένα:

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, προωθούνται στρατηγικά έργα όπως:

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές σηματοδοτούν το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη σπουδάζουσα γενιά σε συνάρτηση με τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρονται από τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

«Έχει αποδειχθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ότι οι τεχνολογίες δεν είναι μόνο τα εργαλεία. Δεν είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για καλό και για κακό, ανάλογα με το ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Έχουν και εγγενείς αξίες. Κι αυτές οι εγγενείς αξίες δημιουργούν συνήθειες, δημιουργούν πρακτικές, μεταδίδονται ως αξίες. Και το λέω αυτό γιατί ένας οργανισμός που έχει τόσο στενή σχέση με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα είναι, νομίζω, υποχρεωμένος να θέσει κι αυτό το θέμα στο τραπέζι. Το λέω αυτό όχι για να μπούμε σε μία περίοδο τεχνοφοβίας -που προφανώς είναι ένα πράγμα απαράδεκτο- αλλά για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία κριτική σκέψη για το τι σημαίνει η πρόοδος και η τεχνολογία έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν ζητήματα και πρακτικά και θεωρητικά για τα οποία υπάρχουν δυνατότητες συζήτησης», ανέφερε ο Υπουργός συγχαίροντας τον ΕΔΕΤ για το έργο του και εκφράζοντας την ελπίδα η επόμενη εικοσαετία να είναι τόσο δημιουργική όπως ήταν και η προηγούμενη.

ip[
Exit mobile version