Της Άννας Σαββίδου*

Tο υπάρχoν σύστημα διορισμών στην Κύπρο βασίζεται στην επετηρίδα.

Η σειρά δε καθορίζεται αρχικά από την ημέρα κατάθεσης του πτυχίου στην επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας και όχι την ημερομηνία κτήσης του, κριτήριο το οποίο έρχεται δεύτερο.

Επίσης κριτήριο αποτελεί ο βαθμός πτυχίου και δίνεται ένα επιπλέον μόριο στους άντρες λόγω στρατού. Από τον ίδιο κατάλογο διορίζουν κάθε χρόνο ΑΝ ανοίξουν θέσεις τους μόνιμους και μετά τους διορισμούς με σύμβαση που διαρκούν ένα ολόκληρο σχολικό έτος.

Μετά για να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από άδειες ασθενείας, άδειες εγκυμοσύνης κλπ από τον ίδιο κατάλογο διορίζουν τους αντικαταστάτες, οι οποίοι βέβαια στερούνται ωφελημάτων (δεν έχουν ασφάλεια, καλύπτουν κενά σε πολλά και διαφορετικά σχολεία συνήθως μέσα στη χρονιά, λιγότερος μισθός, κλπ). Για τις δε ειδικότητες στα προαιρετικά ολοήμερα φωνάζουν άτομα απ’ τον κατάλογο με αγορά εργασίας. Παραδείγματος χάριν κάποιος που διδάσκει γαλλικά, πηγαίνει σε ένα σχολείο και διδάσκει δύο ή τέσσερις διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Ειδικότητες στο πρωινό ωράριο δεν υπάρχουν εκτός από τη μουσική σε ορισμένα σχολεία. Κάθε χρόνος προϋπηρεσίας μετρά μισό μόριο για τον πίνακα, το μεταπτυχιακό ισούται με 2 μόρια και το διδακτορικό με 4 μόρια και κάπως έτσι καθορίζονται οι θέσεις στον πίνακα μετά.

Όμως θέσεις πλέον για μόνιμους δεν ανοίγουν για κανένα κλάδο και αν ανοίξουν είναι ελάχιστες… Το υπάρχον σύστημα αποφασίστηκε να αλλάξει γιατί έχει υπερφορτωθεί αφού υπάρχουν πολλά άτομα στον κατάλογο διορισθέντων.

Αυτό βέβαια έγκειται στο ότι υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι από ιδιωτικά πανεπιστήμια που θεωρούνται πλέον ισότιμα. Επίσης κάθε χρόνο υπάρχουν ελάχιστες αφυπηρετήσεις και τέλος έχουν συγχωνευθεί πολλά σχολεία ή τάξεις λόγω κρίσης με αποτέλεσμα να χαθούν οργανικά κενά.

Υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης λοιπόν η διοργάνωση διαγωνισμού αντίστοιχο με τον ΑΣΕΠ για να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Το σχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και ακούγονται αρκετά όσον αφορά το πότε θα διεξαχθεί τελικά και τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, με την παρακάτω να επικρατεί προς το παρόν. Για πέντε χρόνια θα διορίζονται μόνιμοι με ποσοστό 70% από τον ισχύοντα κατάλογο και 30% από τον διαγωνισμό. Μετά το πέρας των πέντε ετών θα ισχύουν μόνο διορισμοί από τον διαγωνισμό και θα καταργηθεί εντελώς η επετηρίδα. Στην βαθμολογία δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα προστίθενται μονάδες από την προϋπηρεσία, αφού είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση.

Αυτό που φοβούνται οι συντεχνίες είναι πως σε περίπτωση που δεν μετρήσει η προϋπηρεσία ή υποτιμηθεί (υπάρχουν προτάσεις από τη μεριά του υπουργού παιδείας να μετρά το διδακτορικό 10 μόρια ενώ η προϋπηρεσία άνω των δέκα ετών να μην υπολογίζεται) θα αποκλειστούν από τον μόνιμο διορισμό μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού, περίπου 500 συνάδελφοι που δουλεύουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια στην υπηρεσία με σύμβαση ή αντικατάσταση και αυτό γιατί στα πέντε αυτά χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι την παντελή κατάργηση του ισχύοντος συστήματος θα γίνουν μόνο 200 μόνιμοι διορισμοί. Έτσι θα εξαναγκαστούν να δώσουνκάτι το οποίο έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντά τους για ευνόητους λόγους.

Όπως και να’ χει το πότε θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και με ποιες ρυθμίσεις είναι ακόμα υπό συζήτηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα διεξαχθεί.

* Η Άννα Σαββίδου είναι δασκάλα

e-mesara.gr