Πίνακας περιεχομένων

Την εκκίνηση ενός ευρύτατου διαλόγου για το Εθνικό Απολυτήριο, τις και τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σηματοδότησε η παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έναρξη διαλόγου για το Εθνικό Απολυτήριο με στόχο τη διακομματική συναίνεση

Η ίδια ξεκαθάρισε πως ο στόχος δεν είναι να αιφνιδιαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά να δοθεί προοπτική σε ένα ζήτημα που απασχολεί επί σειρά ετών την ελληνική κοινωνία.

Δείτε 

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αιφνιδιαστικά ούτε να επηρεάσει μαθητές που ήδη φοιτούν στο λύκειο. Όπως ανέφερε, είναι αδιανόητο να τροποποιηθεί το σύστημα ενώ οι μαθητές έχουν ξεκινήσει προετοιμασία.

Η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αφορά την περίοδο από το 2029-2030 και έπειτα.

Προϋποθέσεις και στόχοι για τη μεταρρύθμιση του λυκείου

Η Υπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση για το δεν μπορεί να εξαντληθεί εντός κυβερνητικών θητειών, αλλά απαιτεί θεσμική συνέχεια και σοβαρότητα.

Όπως δήλωσε, είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένας σαφής οδικός χάρτης με συγκεκριμένα στάδια, που να οδηγούν σταδιακά σε ένα διαφορετικό λύκειο και σε ένα εναλλακτικό μοντέλο εξετάσεων.

Συμφωνώντας με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής, η κ. Ζαχαράκη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ως την απαρχή ενός ανοικτού, θεσμικού και ουσιαστικού διαλόγου.

Έδωσε έμφαση στο ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν διαχρονικά έντονο αποτύπωμα στην κοινωνία και δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη.

Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με Εθνικό Απολυτήριο και από πότε

Η ανάγκη για σταδιακή μετατόπιση από την εξετασιοκεντρική προσέγγιση

Ένα από τα βασικά σημεία που ανέδειξε η Υπουργός είναι η πρόθεση του Υπουργείου να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνολική πορεία και πρόοδο του μαθητή, απομακρυνόμενη από το επίκεντρο των εξετάσεων.

Όπως σημείωσε, στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου του σχολείου, με τη συμβολή των εκπαιδευτικών και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στον ψυχολογικό αντίκτυπο των πανελλαδικών στους μαθητές, επικαλούμενη διεθνείς μελέτες που καταγράφουν αυξημένα επίπεδα άγχους, κυρίως στα κορίτσια και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το 20% με 25% των εφήβων εμφανίζουν αντίστοιχα συμπτώματα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Οι άξονες του Εθνικού Απολυτηρίου και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Η πρόταση για το Εθνικό Απολυτήριο περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, τη σταδιακή ένταξη νέων εργαλείων, όπως η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου συστήματος.

Επιπλέον, αναμένονται νέα σχολικά βιβλία, τα οποία ήδη συγγράφονται και θα διατεθούν σε ψηφιακή μορφή στους εκπαιδευτικούς από τον Σεπτέμβριο του 2025, ώστε να αξιολογηθούν και να συνοδευτούν από προτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και τα κρατικά πιστοποιητικά πληροφορικής και γλωσσομάθειας, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Απολυτήριο και θα υλοποιούνται μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Στόχος είναι να παρέχεται στους μαθητές ουσιαστική τεχνογνωσία και εξειδίκευση μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Διαβάστε εδώ 

Η Υπουργός ανέφερε, τέλος, πως πρόθεση του Υπουργείου είναι να ακούσει όλες τις απόψεις και να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο, πέρα από κομματικές γραμμές, με κοινό γνώμονα το συμφέρον των μαθητών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι άνθρωποι της εκπαίδευσης βρίσκουν τρόπο να συνεννοούνται, γιατί προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά».