Σημαντικές αλλαγές περιμένουν τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων

Tο για τη νέα χρονιά έχει δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στα σχολεία:
μειώσεις ωρών διδασκαλίας

μειώσεις εξεταζόμενων μαθημάτων

περιγραφική αξιολόγηση μαθητών (πιλοτική εφαρμογή φέτος)

ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου

μελέτη των μικρών μαθητών στο σχολείο

Από το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζουν πως οι αλλαγές στοχεύουν στην απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων και αύξηση του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά και αφορούν στον εξορθολογισμό της ύλης, ωστόσο υπάρχουν ήδη πολλές αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς έρχονται αλλαγές στον τρόπο που θα κληθούν να διαχειριστούν την ύλη των μαθημάτων. Μάλιστα ετοιμάζονται σχετικές οδηγίες διαχείρισης της ύλης, διάφορα εναλλακτικά σενάρια διδασκαλίας, προτάσεις για δραστηριότητες μαθητών.

Οι αλλαγές στο Δημοτικό:

Το ωράριο θα λήγει στις 13:15 Το ωράριο του ολοήμερου θα ξεκινάει 13:15 και θα τελειώνει στις 16:00 Θα υπάρχει δυνατότητα πρόωρης λειτουργίας των δημοτικών σχολείων από τις 07:00 Για την εγγραφή στο ολοήμερο απαιτείται: Βεβαίωση εργασίας του ενός γονέα και κάρτα ανεργίας του δεύτερου Για αυτοαπασχολούμενους χρειάζεται πρόσφατη βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα


Οι αλλαγές στα Γυμνάσια:

Τα τρία τρίμηνα θα γίνουν δύο τετράμηνα

Θα μειωθεί ο χρόνος των προαγωγικών εξετάσεων

Θα μειωθούν τα μαθήματα που εξετάζονται στις προαγωγικές εξετάσεις

Θα υπάρχει για όλα τα μαθήματα ένα ωριαίο διαγώνισμα το πρώτο τετράμηνο

Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα υπάρχει ένα ωριαίο διαγώνισμα το δεύτερο τετράμηνο ή μια συνθετική εργασία

Στο δεύτερο εξάμηνο οι καθηγητές όλων των γνωστικών αντικειμένων θα έχουν τη δυνατότητα αντί διαγωνίσματος να προτείνουν συνθετική εργασία η οποία θα λαμβάνεται υπόψη στη βαθμολογία.

ΕΠΑΛ

Φέτος θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τα παιδιά που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στα ΕΠΑΛ καθώς η επαγγελματική εκπαίδευση έχει μπει σε τροχιά αναβάθμισης, μετά τις πολιτικές εγκατάλειψης και υποβάθμισης που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Βασικότερη αλλαγή ότι πλέον από το νέο σχολικό έτος θα έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής όσον αφορά στην εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, κάτι που δεν είχαν μέχρι τώρα.

Με δεδομένο ότι σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι προτιμούν τις σπουδές στα επαγγελματικά λύκεια, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα κατακτήσουν ευκολότερα μελλοντικά μια θέση στην αγορά εργασίας, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μετατρέψει τα σχολεία αυτά από τους «φτωχούς συγγενείς της εκπαίδευσης» σε σχολεία πρώτης γραμμής, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δείτε αναλυτικά