Τα μαθήματα της Β' Λυκείου: Λιγότερη Φυσική – μαθήματα από ΕΠΑΛ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/10/2017 - 08:32 | Author: Newsroom Ipaidia

Ενοποίηση της Χημείας και της Βιολογίας, περιορισμός της Φυσικής, νέα μαθήματα, δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου. Αυτό προβλέπει το σχέδιο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη Β΄ Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής και το οποίο προκαλεί τις οξύτατες αντιδράσεις ειδικοτήτων καθηγητών.

Κρίνεται πως στόχος του σχεδίου είναι η αξιοποίηση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών και στη διδασκαλία συναφών, με το βασικό τους αντικείμενο, μαθημάτων. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους φυσικούς, τους χημικούς και τους βιολόγους.

Το σχέδιο σύμφωνα με την Καθημερινη περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία θα καταλαμβάνουν τις 22 από τις συνολικά 34 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος της Β΄ Λυκείου. Οι υπόλοιπες 12 ώρες θα κατανέμονται σε τρία τετράωρα μαθήματα, τα οποία θα επιλέγει ο μαθητής από μία παλέτα 10 μαθημάτων.

Μεταξύ των υποχρεωτικών μαθημάτων το αντικείμενο των πέντε «υποδεικνύει» ευθέως την ειδικότητα που είναι αρμόδια να το διδάξει. Για παράδειγμα, την Ελληνική Γλώσσα οι φιλόλογοι, τη Γεωμετρία και Στατιστική οι μαθηματικοί, τα Θρησκευτικά οι θεολόγοι, τη Φυσική Αγωγή οι γυμναστές. Δύο μαθήματα ωστόσο –ο Σύγχρονος Κόσμος και τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών– είναι νεοπαγή και διφορούμενα ως προς την ειδικότητα που θα τα διδάξει.

Εκπαιδευτικοί ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ο Σύγχρονος Κόσμος προσιδιάζει στην Ιστορία και μπορεί να διδαχθεί όχι μόνο από ιστορικούς αλλά και από κοινωνιολόγους, ξενόγλωσσους, θεολόγους ή κάποια ειδικότητα που πλεονάζει. Επίσης, τα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών δεν έχουν σαφές περιεχόμενο. Βέβαια το ΙΕΠ έδωσε μία θολή περιγραφή, λέγοντας ότι το μάθημα θα αφορά «στην παραδειγματική και στην εργαστηριακή διάσταση των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη εποχή».

Μεταξύ των μαθημάτων επιλογής, η Χημεία και η Βιολογία ενοποιούνται σε 4 ώρες, αλλά πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα δύο επιμέρους μαθήματα θα εξετάζονται σε ξεχωριστά θέματα αλλά στην ίδια εξέταση. «Για καθαρά πρακτικούς λόγους (αδυναμία συγκρότησης τμημάτων στις εν λόγω τάξεις) τα αντικείμενα της Χημείας και της Βιολογίας, που είναι σαφώς διακριτά μεταξύ τους αντικείμενα, θα είναι δίωρα στη Β΄ Λυκείου και τρίωρα στη Γ΄ Λυκείου (όπως ανάλογα θα ισχύσει και για τα αντικείμενα της Οικονομίας και της Κοινωνιολογίας)», λέει το ΙΕΠ. «Το σχέδιο του υπουργείου οδηγεί την ελληνική εκπαίδευση σε οπισθοδρόμηση», ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Φιλένια Σιδέρη.

Επίσης, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ένα μάθημα ειδικότητας από το πρόγραμμα του Επαγγελματικού Λυκείου, το οποίο μπορεί να διδάσκεται και μέσω Skype.

Loading...
  • europalso   ideascentral