Το σύγχρονο σχολείο έχει να αντιμετωπίσει διάφορα και δύσκολα προβλήματα, όπως είναι αυτό του σχολικού εκφοβισμού (bullying) για το οποίο θα δούμε αν τελικά αφορά μόνο τους μαθητές αλλά και για ποιο λόγο συμβαίνει όλο αυτό.

Άγγελος Τζίτζιρας Μαθητής Γ λυκείου, του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου Μέλος του τομέα Παιδείας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Το πρώτο απ’ όλα, που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ο σχολικός εκφοβισμός που ασκούν οι μαθητές στους συμμαθητές τους. Σε μια έρευνα του 2016, η οποία έγινε σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας, μας έδειξε ότι το 56% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν δεχτεί bullying είτε με την μορφή των υβριστικών επιθέσεων είτε ακόμη χειρότερα με τη μορφή των σωματικών επιθέσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό δυστυχώς δεν αφορά μόνο τους μαθητές δημοτικού αλλά της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πιο γνωστό παράδειγμα να είναι η υπόθεση Γιακουμάκη, στην οποία ένας φοιτητής δολοφονήθηκε ως συνέπεια του εκφοβισμού που δεχόταν στην σχολή του.
Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα δεν συμβαίνουν μόνο μεταξύ μαθητών αλλά και μεταξύ μαθητών και δασκάλων. Με δεδομένο ότι ένα μέρος των μαθητών απαξιώνει το σχολείο – εφόσον θεωρεί ότι δεν μπορεί να του προσφέρει όσα χρειάζεται – σε αντίθεση με το φροντιστήριο έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού από τους μαθητές προς τους καθηγητές. Ένα μεγάλο παράδειγμα σχετικά με αυτό είναι ένα video μιας καθηγήτριας σε ένα ΕΠΑΛ στο οποίο ο μαθητής της, της φώναζε και χτυπούσε τις πόρτες ζητώντας της επανειλημμένα το σβήσιμο μιας απουσίας, ενώ η ίδια η καθηγήτρια παρέμεινε ήρεμη κατά την διάρκεια των γεγονότων.
Φυσικά καλό θα ήταν να δούμε πως δημιουργείται ο σχολικός εκφοβισμός αλλά και το πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε. Συγκεκριμένα το ότι πολύ νέοι σε μικρή ηλικία παίζουν παιχνίδια με βίαιο περιεχόμενο σε συνδυασμό με την έλλειψης φροντίδας κάποιου οικογενειακού προσώπου γιατί τις περισσότερες φορές δουλεύουν και οι δύο γονείς, σε συνδυασμό με το ότι υπάρχουν παιδιά στο χώρο του σχολείου που μένουν μόνα τους και δεν έχουν φίλους, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ένα παιδί να ασκήσει bullying σε ένα συμμαθητή του, ο οποίος είναι συνέχεια μόνος του.
Μερικοί τρόποι καταπολέμησης του σχολικού εκφοβισμού θα ήταν οι ίδιοι οι μαθητές καθώς βλέπουν έναν συμμαθητή τους ότι είναι μόνος του να του κάνουν παρέα, ώστε να μην είναι αποκομμένος από τα υπόλοιπα παιδιά. Επιπλέον θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να προσπαθούν να περνάνε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, ώστε να τα διαπαιδαγωγούν για να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα.
Καταλήγοντας, το σύγχρονο σχολείο έχει να λύσει πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως είναι αυτό του σχολικού εκφοβισμού και άλλα πολλά άλλα πρέπει να συμβάλει και ολόκληρη η κοινωνία στην επίτευξη της εξάλειψης των φαινομένων αυτών. Το σχολείο δεν είναι μόνο για τη γνώση αλλά και για την αγωγή, για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, που θα σέβονται πάντα κάθε άνθρωπο.

Αποστολή άρθρου Νίκος Τσούλιας