ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΙΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

  • Παραχωρείται έκταση 5.000 τ.μ για τον σκοπό αυτόν, όπου ενδέχεται να φιλοξενηθούν το πρώτο διάστημα και μετανάστες

Στο νησί της Σκοπέλου θα δημιουργηθεί το πρώτο Camphill στην Ελλάδα, προκειμένου να φιλοξενήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες και από τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων. Η πρώτη κοινότητα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, θα δημιουργηθεί σε μια πανέμορφη περιοχή της Σκοπέλου, την περιοχή Αλυκιάς, με σκοπό να βρουν μια φιλόξενη στέγη και προοπτικές εξέλιξης, παιδιά με νοητική υστέρηση, τα οποία ζουν κατά βάση στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της χερσαίας Μαγνησίας. Ωστόσο, στις προθέσεις της οικογένειας Παπαδαυίδ που παραχωρεί την έκταση είναι να φιλοξενηθούν προσωρινά και μετανάστες, οι οποίοι θα προσφέρουν εργασία προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Το “αντίδοτο” του φασισμού

Το Camphill ιδρύθηκε σε μια επαρχία της Σκωτίας από μέλη προσφύγων του Ολοκαυτώματος ως επί το πλειστον εβραϊκής καταγωγής. Ο οργανισμός ξεκίνησε να ενσωματώνει ανθρώπους ανεξαρτήτως ικανοτήτων και εθνικότητας εκείνη την περίοδο, φερόμενο ως μια εναλλακτική στην κατηγοριοποίηση και εξουδετέρωση της διαφορετικότητας στο 3ο Ράιχ. Η ιδεολογία του Camphill είναι η απόλυτη αντίθεση στον φασισμό και ιδρύθηκε ως μια φιλοσοφικά προσανατολισμένη κοινότητα σε αντίδραση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με το μότο «το Camphill ζει στα όρια μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας, εσωτερικής ανάπτυξης και εξωτερικής αλλαγής, αντίδρασης και δημιουργίας», όπως αναφέρεται και σε σχετικό βιβλίο (επιμ. Robbin Jackson, εκδ. floris book, βιβλίο Discovering Camphill) και τη συναίνεση της διεθνούς και τοπικής κοινότητας, η οικογένεια Μάχης και Γιάννη Παπαδαυίδ οραματίστηκε την ίδρυση του πρώτου Camphill στη χώρα μας.

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης από τους τοπικούς φορείς και προσωπική πρωτοβουλία, θα ιδρυθεί στη Σκόπελο μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία Camphill Scopelos Island. Στον χώρο των 5.000 τετραγωνικών μέτρων γης που παραχώρησε η οικογένεια παρέχεται διαμονή και εκπαίδευση σε άτομα με ιδιαιτερότητες. Στην έκταση αυτή προβλέπεται να χτιστούν κατοικίες όπου θα φιλοξενούν 15-20 μόνιμους θαμώνες και προσωπικό, καθώς και ημερήσιους επισκέπτες. Το έργο θα συμπεριλαμβάνει χώρους αναψυχής, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στέγασης ζώων σε άλλα 10.000 τετραγωνικά μέτρα που προβλέπεται να παραχωρηθούν.

Η μέθοδος Waldorf και η ώθηση στην αυτονομία

Το κίνημα του Camphill, που έχει εκπαιδευτικά κέντρα και στέγες σε πάνω από 20 χώρες ανά τον κόσμο, ιδρύθηκε το 1930 από ακολούθους του Rudolf Steiner, ενός ανθρωποσοφιστή, και ασκεί την ευρείας εφαρμογής μέθοδο του Waldorf στην εκπαίδευση, που στοχεύει στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα προάγουν την ανάπτυξη του ατόμου, την ικανότητά του για αυτοεξυπηρέτηση και ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Τα άτομα που θα φιλοξενούνται θα έχουν τη δυνατότητα κατά βούληση να παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα ή και μακροπρόθεσμα στο κτήμα, απασχολούμενα σε όλο τα εύρος των δραστηριοτήτων που θα παρέχονται εκεί. Το Camphill θα συντηρείται από τους θαμώνες, την εθελοντική εργασία και το μόνιμο προσωπικό, ανάμεσα στους οποίους θα περιλαμβάνονται ψυχολόγος, λογοθεραπευτής και κοινωνικός λειτουργός. Σκοπός είναι η αυτάρκεια του συστήματος στο πλαίσιο της ολιστικής ανάπτυξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία θα συνεισφέρουν στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, στην καλλιέργεια των εκτάσεων και τη φροντίδα των ζώων.

Τα παιδιά που θα φιλοξενούνται στην κοινότητα θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται από τους παραπάνω ειδικούς, ενώ θα προσφέρεται η ανάλογη υποστήριξη, προκειμένου να είναι αυτόνομα, να εργάζονται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο και να γεμίζουν με δημιουργικές δράσεις την καθημερινότητά τους.

Οι συμμετέχοντες θεωρούν την προσπάθεια αυτή μια αμοιβαίως επωφελή σχέση που συμβολίζει την πρόθεση ευθύνης στη σημερινή συγκυρία της απουσίας κοινωνικής πρόνοιας για τις πλείστες μειονοτικές ομάδες ατόμων, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι μετανάστες.