«Πρόθεσή μου είναι να θέσω το ζήτημα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, καθώς εκτιμώ πως μόνο μία κοινή εμβολιαστική εκστρατεία, ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις και να επιταχυνθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού. Μόνο μία ενιαία εφαρμογή της σχετικής απόφασης στα ΑΕΙ μπορεί να διασφαλίσει ότι τα πανεπιστήμια θα προχωρήσουν σύντομα στην επόμενη μέρα, χωρίς να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες», δήλωσε ο Νίκος Παπαϊωάννου.

Προϋπόθεση «sine qua non» για τη δια ζώσης λειτουργία του πανεπιστημίου χαρακτηρίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου τον καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων, τονίζοντας πως το εμβόλιο είναι «το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου την απαρέγκλιτη αυτή συνθήκη «δεν υπαγορεύει η συζήτηση για τις ομάδες της κοινωνίας μας και τις δραστηριότητες όπου θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός», αλλά «η κοινή λογική, η ίδια η πραγματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις χώρες τις οποίες έχει σαρώσει».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε πως «η νομική διάσταση του ζητήματος άπτεται της λειτουργίας και των αποφάσεων των αρμόδιων θεσμών του κράτους», όμως, «το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή αμφιθέατρα γεμάτα χωρίς εμβολιασμένους φοιτητές και καθηγητές είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξουν, με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και όλους τους ανεμβολίαστους να νοσούν, βάσει όσων έχουν ήδη συμβεί σε άλλες χώρες».

Άρα, εξήγησε, «όπως το βλέπουμε ήδη να έχει προβλεφθεί σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και αλλού, στο αμφιθέατρο, στα εργαστήρια, τις κλινικές, η δυνατότητα εισόδου είναι ρεαλιστική μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με διαρκείς αξιόπιστους διαγνωστικούς ελέγχους, οι οποίοι όμως εκτός του ότι θα συνιστούν σημαντική οικονομική επιβάρυνση, δεν προφυλάσσουν τον ανεμβολίαστο από τη νόσηση, αλλά απλώς προλαμβάνουν τη διάδοση του ιού, προστατεύοντας το υπόλοιπο σύνολο».

«Πρόθεσή μου είναι να θέσω το ζήτημα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, καθώς εκτιμώ πως μόνο μία κοινή εμβολιαστική εκστρατεία, ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις και να επιταχυνθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού. Μόνο μία ενιαία εφαρμογή της σχετικής απόφασης στα ΑΕΙ μπορεί να διασφαλίσει ότι τα πανεπιστήμια θα προχωρήσουν σύντομα στην επόμενη μέρα, χωρίς να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες», γνωστοποίησε.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές δυνατότητες ελέγχου των πιστοποιητικών διευκρίνισε πως «το ψηφιακό άλμα της τελευταίας περιόδου έχει αποδείξει ότι τα δύσκολα γίνονται εύκολα, όπως το έχουμε δει με όλα τα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήθηκαν και τέθηκαν στη διάθεση των πολιτών, στη μάχη με την πανδημία».