Σταύρος Θεοδωράκης: Χρωστάμε στα παιδιά μας παιδεία και ευκαιρίες

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/02/2017 - 12:22 | Author: Newsroom Ipaidia

Με το «χρέος» των προηγούμενων γενιών προς τις επόμενες, ασχολείται σε ανάρτησή του στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κύριος Θεοδωράκης, παίρνοντας αφορμή από το γεγονός πως η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός υπερείχε έναντι των άλλων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, επισημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε περήφανοι τόσο για τα επιτεύγματα των προγόνων μας, όσο και για την παρακαταθήκη προς τους απογόνους μας.

Οι νέοι στην Ελλάδα τα καταφέρνουν περίφημα παρά την κρίση, τονίζει ακόμα ο Σταύρος Θεοδωράκης και καταλήγει: «Χρωστάμε στα παιδιά μας καλύτερη παιδεία, τόσο κοσμοπολίτικη όσο και πατριωτική. Τους χρωστάμε αληθινές ευκαιρίες. Για να μην έχουμε μια γενιά χαμένη».

alt

Ολόκληρη η ανάρτησή του:
Υπερέχει, λοιπόν, ο ελληνικός πολιτισμός έναντι των άλλων;
Ναι, λέει το 77% των Ελλήνων άνω των 65 ετών.
Ναι, λέει και το 51% των νέων 18- 24 ετών (έρευνα της ProRata).

Το ερώτημα αν ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος είναι τόσο παλιό όσο και ο ελληνικός πολιτισμός. Είναι όμως η λάθος συζήτηση.

Ειδικά τώρα μέσα στην ατέλειωτη κρίση τα ερώτηματα είναι άλλα: Η επόμενη γενιά θα υπερέχει έναντι των άλλων; Θα ανταγωνίζεται υπό ίσους όρους τις γενιές της Ευρώπης. Και τελικά, τα παιδιά θα ζήσουν καλύτερα από τους πατεράδες τους όπως είναι ο στόχος κάθε σύγχρονης κοινωνίας;

Oι νέοι μας δείχνουν να έχουν αντοχές. Είναι βουτηγμένοι στην κρίση πριν καν γίνουν ενήλικοι, πριν καν μπουν στο πανεπιστήμιο ή βγουν στην αγορά εργασίας. Κι όμως οι σειρήνες του εθνικολαϊκισμού, που μιλάνε για υπέρτερους πολιτισμούς, για ευθύνες που ανήκουν μόνο στους άλλους, τους ξένους, δεν τους αγγίζουν όσο αγγίζουν τους παππούδες τους. Αυτή η γενιά που μεγάλωσε μέσα στην εξαλλοσύνη δίνει μάθημα, είναι λιγότερο ευάλωτη στην προγονοπληξία, στην εθνικοφροσύνη παλιάς κοπής.

Αν έχουμε λοιπόν ένα χρέος δεν είναι προς τους προγόνους. Είναι προς τους επόμενους. Αρκετές γενιές ταλαιπωρήσαμε με ψεύτικες ελπίδες, με πλαστική ευημερία. Χρωστάμε στα παιδιά μας καλύτερη παιδεία, τόσο κοσμοπολίτικη όσο και πατριωτική. Τους χρωστάμε αληθινές ευκαιρίες. Για να μην έχουμε μια γενιά χαμένη. Ας πάψουμε να φωνάζουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους. Για να αισθανθούμε κάποιοι στιγμή περήφανοι για τους απογόνους μας. • Βάσεις 2020 - Εκτιμήσεις: Σε ποιές σχολές αναμένεται πτώση

  Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020  • ideascentral

   europalso