Ανακοίνωση Του Ποταμιού και του υπευθύνου Παιδείας Γιώργου Μαυρωτά για τη μεγάλη αναστάτωση που προέκυψε για τις μετεγγραφές μετά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ

Μετά από την προσφυγή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και 115 μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ανωτέρω Σχολών, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του προηγούμενου έτους για τις μετεγγραφές.

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχει ποσοτικός περιορισμός στις μετεγγραφές που δε θα ξεπερνάει το 10% των εισακτέων. Και μάλιστα οι μετεγγραφές δε θα αφορούν όπως τώρα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά μόνο σε περιπτώσεις υγείας και ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας. Με την απόφαση αυτή δημιουργείται ένα δεδικασμένο που ίσως θα μπορούσαν να επικαλεστούν κι άλλες σχολές, αλλάζοντας ριζικά το καθεστώς των μετεγγραφών που ίσχυε μέχρι τώρα στα Πανεπιστήμια.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι το ζήτημα των μετεγγραφών έπρεπε να επανεξεταστεί και να εκλογικευθεί. Συγκεκριμένα χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια και βέβαια να υπάρχει ανώτατο όριο στις μετεγγραφές το οποίο να το αποφασίζει η κάθε Σχολή και Τμήμα, ώστε σύμφωνα με τις λειτουργικές της δυνατότητες να διασφαλίζεται η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης. Αυτό που έπραξε το ΣτΕ (να θέσει δηλαδή ανώτατο όριο) είναι καθαρά θέμα πολιτικής και θα έπρεπε να το έχει κάνει το Υπουργείο εδώ και χρόνια ως αυτονόητο, αντί να κυριαρχούν όπως πάντα οι ψηφοθηρικές, πελατειακές πολιτικές.

Όμως, αν το κράτος θέλει να είναι αξιόπιστο και να έχει συνέχεια, θα πρέπει με πρωτοβουλία του Υπουργείου (όπως άλλωστε ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης είχε πει ως αντιπολίτευση τον πρόσφατο Δεκέμβριο) να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για τους υπό μετεγγραφή φοιτητές του 2014 οι οποίοι συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους δελτίο με συγκεκριμένους κανόνες (Ν.4264/2014 περί μετεγγραφών) οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάζουν εκ των υστέρων, δημιουργώντας αδικίες και αναστάτωση.

Γιώργος Μαυρωτάς,Βουλευτής Αττικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης

8 Απριλίου 2015