Και το όνομα αυτού “Epicur”. Αντλώντας έμπνευση από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο οκτώ σημαντικά ευρωπαϊκά , ανάμεσα στα οποία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ανταποκρινόμενα στην σχετική της πρόσκληση – την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, το οποίο θα δίνει ενιαίους τίτλους σπουδών.

Στο “Epicur” αποτελεί το αρκτικόλεξο του τίτλου “European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions”, που φέρει η πρόταση της σύμπραξης των Πανεπιστημίων. Τη συμμαχία, με επικεφαλής το ιστορικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (University of Strasbourg, Γαλλία) συναποτελούν τα πανεπιστήμια του Άνταμ Μιτσκιέβιτς (Adam Mickiewicz University, Πολωνία), του Άμστερνταμ (University of Amsterdam, Ολλανδία), του Φράιμπουργκ (University of Freiburg, Γερμανία), της Άνω Αλσατίας (University of Haute-Alsace, Μυλούζ, Γαλλία), το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης (Karlsruhe Institute of Technology, Γερμανία), το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής (University of Natural Resources and Life Sciences, Αυστρία) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

“Το Epicur χτίζει γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στις δημιουργικές ακαδημαϊκές κοινότητες οκτώ ηγετικών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία θα λειτουργούν ως κόμβοι διανόησης για την έρευνα και την καινοτομία των χωρών τους, αλλά και πέρα από αυτές”, αναφέρει η σύμπραξη για την επίσημη κατάθεση της πρότασής της την προηγούμενη εβδομάδα, όπως την είχε παρουσιάσει το ΑΠΕ – ΜΠΕ στις 12 Φεβρουαρίου.

Το “Epicur” επιλέχθηκε ως ονομασία της σύμπραξης μετά από πρόταση των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων του Στρασβούργου και του Φράιμπουργκ, καθώς, όπως είπαν, “οι ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκονται στην Ελλάδα”.

Η πρωτοβουλία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο – European University Initiative δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη δημιουργία είκοσι περίπου καινοτόμων “Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων” μέχρι το 2024, τα οποία θα εγκαινιάσουν νέα μοντέλα συνεργασίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Απώτερος σκοπός η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού, διαπανεπιστημιακού Campus, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα σπουδών που θα ευνοούν την κινητικότητα των φοιτητριών/φοιτητών τους σε όλα τα επίπεδα σπουδών, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ποιότητας, στην αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Μισέλ Ντενεκάν δυνατό σημείο της σύμπραξης “Epicur” είναι ότι την αποτελούν “Πανεπιστήμια με παρόμοιους στρατηγικούς στόχους, με μακρά παράδοση στη διαπολιτισμική συνεργασία και υψηλές φιλοδοξίες για την έρευνα και την επιτυχία των φοιτητών μας”.

Επικεφαλής της προσπάθειας εκ μέρους του ΑΠΘ είναι η αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθ. Αριάδνη Στογιαννίδου. “Το Αριστοτέλειο δεν συμμετέχει απλά στις εξελίξεις, αλλά έχει τη δυνατότητα να τις διαμορφώνει, προς όφελος των φοιτητών, των καθηγητών μας και της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης εν γένει”, ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Περικλής Μήτκας.