“Τα στη πρέπει να είναι ασφαλή και όχι οχυρά του μπάχαλου” τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στον “Τύπο Θεσσαλονίκης” η ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη υπογραμμίζει επίσης ότι “Ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε να γίνει κανονικότητα η ανομία , το μπάχαλο, η φτωχοποίηση , αλλά και η χυδαιότητα στον πολιτικό λόγο. Όσο πιο γρήγορα οδηγηθούμε σε εκλογές, τόσο το καλύτερο για όλους τους Έλληνες”.

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου για τον δήμο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε: “Ο Νίκος Ταχιάος είναι ένας άνθρωπος από την αυτοδιοίκηση, ένας άνθρωπος που ξέρει κάθε γωνιά της, που γνωρίζει τους κατοίκους της πόλης με τα μικρά τους ονόματα, που έχει τη γνώση και τη θέληση να δουλέψει για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν μπορώ να σκεφτώ από ποιον θα μπορούσε να χάσει ο Νίκος Ταχιάος. Η πόλη μας θα αποκτήσει το Δήμαρχο που της αξίζει”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πως κατά τη γνώμη σας, “βλέπει” η Ευρώπη τα Ελληνικά ζητήματα γενικά; Έχουμε συμμάχους στο Ευρωκοινοβούλιο ή είμαστε μόνοι απέναντι σε όλους;

Οι εταίροι στην Ευρώπη μας ακούνε όταν απέναντί τους βλέπουν συνομιλητές που έχουν επεξεργασμένο σχέδιο δράσης. Οι Ευρωπαίοι γυρνάνε την πλάτη στην διαπραγμάτευση “με τα πουκάμισα απ’ έξω”, στους τσαμπουκάδες και στο λαϊκισμό. Σας βεβαιώνω ότι στις Βρυξέλλες έχουν αντιληφθεί πως είμαστε μια κυβέρνηση εν αναμονή, σας θυμίζω πως κορυφαία Μέσα της Ευρώπης, όπως οι Financial Times, το Politico και η RAI παρουσιάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον επόμενο Πρωθυπουργό. Συνειδητοποιούν ότι θα είμαστε μια κυβέρνηση που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ότι το πρόγραμμα μας μπορεί να δώσει δουλειές, με έμφαση στους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, αντιλαμβάνονται ότι μπορούν επιτέλους να αποκτήσουν αξιόπιστους συνομιλητές στην Ελλάδα.

Μιλήστε μας για παρεμβάσεις σας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και για την όποια απήχησή τους. Ποια ήταν κατά την άποψή σας η πιο σημαντική;

Στο Ευρωκοινοβούλιο η κοινοβουλευτική δουλειά δεν είναι εύκολο πολλές φορές να επικοινωνηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο θεωρώ πως η προσπάθεια μου να μεταφέρω τις θέσεις της χώρας αλλά και του κόμματός μου στην Ευρωβουλή, είχε θετικό αποτύπωμα. Στις Βρυξέλλες συμμετέχω σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που μου δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρω τη συζήτηση για τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στην Ελλάδα, όπως είναι η προσπάθεια για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης -με καμπάνια ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- αλλά και δράσεις που αφορούν τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, την ψηφιακή οικονομία και την εκπαίδευση στον 21ο αιώνα. Μόλις προχθές στο μεγαλύτερο συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία στη Βιέννη ICT2018 κάλεσα τους επενδυτές που συμμετείχαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έχουμε απίστευτες δυνατότητες!

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το Σκοπιανό, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των συνεχιζόμενων προκλήσεων από πλευράς Ζάεφ;

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε σε ό,τι είχαμε πει για αυτή τη συμφωνία. Οι πρόσφατες προκλήσεις Ζάεφ αποδεικνύουν πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού. Ο κ. Ζάεφ μιλά για “Μακεδόνες” που βρίσκονται στην Ελλάδα, αφού οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος του έδωσαν με τη συμφωνία το δικαίωμα της “μακεδονικής εθνικότητας” και περηφανεύεται πως αυτοί οι άνθρωποι θα διδάσκονται τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, που τόσο απλόχερα αναγνώρισαν επίσης οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος. Την ευθύνη πλέον θα έχουν οι βουλευτές που θα σηκώσουν το χέρι τους και θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν.

Όπως επισημαίνεται από πολλούς, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, είναι μέγιστη εθνική πρόκληση. Ποιο το σχόλιό σας για τις εικόνες που αντίκρισαν πρόσφατα οι Θεσσαλονικείς στην Αριστοτέλους, αλλά και πώς εκτιμάτε το όλο ζήτημα;

Όπως ξέρετε έφερα το ζήτημα και ενώπιον της Κομισιόν δεδομένου ότι στη χώρα μας κατέληξαν ως τώρα πάνω από 1,5 δισ. διεθνείς και κοινοτικοί πόροι αλλά η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή αδυναμία να διαχωρίσει πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. Και βέβαια η Ευρώπη θα πρέπει να κατανέμει την ευθύνη για το Προσφυγικό αναθεωρώντας άμεσα τη συμφωνία του Δουβλίνου και να επιβάλει όσες χώρες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια.

Μετά από 18 μήνες έριξε αυλαία η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για σκάνδαλα στην Υγεία. Χθες ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ΕΡΤ-1, είπε ότι “υπηρεσιακά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσαν με όρους μαφίας”. Την ίδια ώρα ο Δημ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι “το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες”. Ποια η άποψή σας;

Φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις των υπουργών της κυβέρνησης στην Ολομέλεια, ότι στόχος δεν ήταν ούτε η διερεύνηση της αλήθειας, ούτε να εξευρεθούν τρόποι ώστε το Σύστημα υγείας της χώρας να γίνει καλύτερο. Στόχος ήταν εξαρχής, η μικροπολιτική εκμετάλλευση και η σπίλωση αντιπάλων. Δυστυχώς για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Διαβάσαμε ένα πόρισμα με γενικές αναφορές περί “αναζήτησης ευθυνών”. Επρόκειτο για ακόμη ένα κυβερνητικό φιάσκο. Και το υπογράφουν εκείνοι που μιλούσαν για σκάνδαλο 85 δισ.

Αναφέρεστε συχνά και με επιμονή στην υπόθεση που χαρακτηρίζετε “σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη”, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση σιωπά και αναβάλλει τις απαντήσεις”. Τί απαντήσεις περιμένετε;

Θέλουμε η κυβέρνηση να απαντήσει για το εάν ισχύει αυτό που είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Κιτσάκος, ότι είχε ενημερώσει επτά υπουργούς για την εκτόξευση του χρέους προς την ΔΕΠΑ. Να απαντήσει το εάν ισχύει το σενάριο μεταβίβασης ακινήτων αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, έναντι χρεών 90 εκατομμυρίων ευρώ. Και το εάν ισχύει ή όχι πως άλλες εταιρείες φαντάσματα του κ. Λαυρεντιάδη επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο των λιπασμάτων για να συνεχίσει η ΔΕΠΑ να χορηγεί απρόσκοπτα αέριο. Σας θυμίζω ότι πρώτοι οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις …γκρίζες κινήσεις στα λιπάσματα στην Καβάλα. Θέλουμε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργούν, προστατεύοντας όμως πρώτα το δημόσιο συμφέρον.

Πώς σχολιάζετε το “όχι” του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, σε διακομματική για την Εκκλησία;

Αποδεικνύει την προσχηματική πρόσκληση για διάλογο που έχει απευθύνει η κυβέρνηση για το θέμα της εκκλησίας. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι σαφή δυο πράγματα: πρώτον, ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε δέκα χιλιάδες κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας, μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος, ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα. Και δεύτερον, ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ειδικά μάλιστα όταν οι ίδιοι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα με την ρύθμιση του 2013.