Την ονομαστική ψηφοφορία 4 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση ζητούν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα:

9: Σκοπός των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης & των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ

10: Όροι και διαδικασίες ίδρυσης των ΕΣΚ και των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

11: Φοίτηση στις ΕΣΚ και των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

123: Ζητήματα συγκρότησης υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών

Τα άρθρα 9 έως 11 ορίζουν τη μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση επιπέδου 3, με κύριο στόχο τη μείωση των μαθητών στο λύκειο και την «αποσυμφόρηση» της λυκειακής βαθμίδας, μέσω της εξώθησης χιλιάδων νέων στην πρόωρη κατάρτιση, στην φτηνή και απλήρωτη μαθητεία.

Το άρθρο 123 προβλέπει τη μη-συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια και τον διορισμό εκπροσώπων από την ίδια την υπουργό Παιδείας. Μετά την αποχή του 93% των εκπαιδευτικών στις πρόσφατες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέρχεται με μια πραξικοπηματική ρύθμιση που χειραγωγεί τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, εμείς οι Βουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα αίτηση, αιτούμεθα τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση επί των άρθρων 9, 10, 11 και 123 του σχεδίου νόμου «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (ΕΕ L 173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της
Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή:

Φίλης Νίκος, Τζούφη Μερόπη, Αμανατίδης Ιωάννης, Αναγνωστοπούλου Σία, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Αναστασία, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Μάρκου Κωνσταντίνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Σκουρλέτης Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Φωτίου Θεανώ, Χρηστίδου Ραλλία