Συνεργασία ΕΚΠΑ με κινεζικά ΑΕΙ

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχεται για σπουδές 23 Κινέζους φοιτητές της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας-πρόκριμα και για τη λειτουργία στα ελληνικά ξενόγλωσσων προγραμμάτων, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αποκλειστικά για ξένους φοιτητές.

Απόστολος Λακασάς

Τους 23 εικοσάχρονους Κινέζους θα βοηθούν δύο ειδικοί σύμβουλοι, ένας από το ΕΚΠΑ και ένας από το Beijing University. «Το Πρόγραμμα συνεργασίας με το Beijing Foreign Studies University αποτελεί το πρώτο βήμα για σειρά παρόμοιων συνεργασιών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από τη Φιλοσοφική Σχολή. Αποδεικνύει το ενδιαφέρον για την ελληνική παιδεία μιας ξένης χώρας με μεγάλο επίσης πολιτισμό, όπως είναι η Κίνα, και επιβεβαιώνει τις θετικές συνέπειες που έχει για το πανεπιστήμιό μας ο διεθνής προσανατολισμός του» δήλωσε χθες στην «Κ» η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ελένη Καραμαλέγκου.

Τα δίδακτρα κάθε φοιτητή είναι περίπου 2.400 ευρώ και καλύπτονται, μέσω υποτροφίας, από το China Scholarship Council (CSC) που εποπτεύεται από το υπ. Παιδείας της Κίνας. Στην ίδια λογική που διέπει τη συμφωνία με το Beijing Foreign Studies University, η Φιλοσοφική Αθηνών έχει συνεργασία με το Guangdong University of Foreign Studies, το τέταρτο μεγαλύτερο ΑΕΙ της Κίνας και εκείνο με τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή εξωστρέφεια. Οι δύο συνεργασίες λειτουργούν και ως «πιλότοι» για το ΕΚΠΑ στη στόχευσή του να οργανώσει ξενόγλωσσα προγράμματα για φοιτητές εκτός Ε.Ε., είτε προπτυχιακά είτε 5ετούς φοίτησης τα οποία θα οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Αλλωστε, (όπως είχε αποκαλύψει «Κ» στις 29/3/2017), η Φιλοσοφική Αθηνών ήταν η πρώτη που υπέβαλε στο υπ. Παιδείας πρόταση για την οργάνωση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος για ξένους φοιτητές με τίτλο «Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία», τριετούς διάρκειας και με δίδακτρα 8.000 ευρώ ετησίως. Το βάρος επρόκειτο να δοθεί σε Κινέζους φοιτητές, καθώς το ΑΕΙ και η κινεζική πρεσβεία είχαν έλθει σε συνεννόηση για το πρόγραμμα. Σήμερα, η Φιλοσοφική προγραμματίζει την οργάνωση ανάλογου προγράμματος σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως επιτρέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ.

ip[
Exit mobile version