Συνεργασία δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/05/2018 - 12:11 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ογκολογικές κλινικές θα συνεργαστούν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας των πολιτών (καρκίνος, νευροεκφυλιστικές ασθένειες) με τις προηγμένες μεθόδους της Ιατρικής Ακριβείας.

Το συμφωνητικό σύμπραξης για την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας με εστίαση στην Ογκολογία υπέγραψαν  οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συνάντηση με ντον υπουργό Έρευνας Κ. Φωτάκη. Αρχικά, θα αναπτυχθούν τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας, δύο στην Αττική, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη. Στην επόμενη φάση, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο νέων Δικτύων για νευροεκφυλιστικές και καρδιολογικές παθήσεις.

Η δράση του Εθνικού Δικτύου θα αφορά την έρευνα και τις εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες με απώτερο στόχο την στοχευμένη θεραπεία ασθενών με νέες προσεγγίσεις. Αυτό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που σχετίζονται με το δίκτυο, θα επιτευχθεί με θεραπείες βασισμένες σε περισσότερους βιοδείκτες ώστε να γίνεται πιο ακριβής η διάγνωση και πιο αξιόπιστος ο καθορισμός της πρόγνωσης της νόσου.

Επιπλέον, το δίκτυο αυτό προβλέπει την δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών, και την διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων. Κατά τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια εθνική βάση δεδομένων χρήσιμη και για μελλοντική ερευνητική και κλινική αξιοποίηση στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι συνεργαζόμενοι ερευνητικοί φορείς.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από εθνικούς πόρους (περίπου 5,4 εκ. €) με διετή διάρκεια υλοποίησης

Loading...
  • europalso   ideascentral