ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ “Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ”: Γιατί δε συμμετέχουμε στο διάλογο για την Παιδεία

Προς: Συλ. Διδασκόντων, τα μέλη, Σύλλογοι, ΔΟΕ

ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Η επιστολή Φίλη που καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και συνολικότερα τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία ( γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση) να συνεδριάσουν, να καταγράψουν τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουν για την εκπαίδευση έρχεται σε μια περίοδο που :

Α. Βιώνουμε τη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων στη λειτουργία των σχολείων.

Β. Πολλαπλασιάζονται οι δηλώσεις του Υπουργού και παραγόντων του υπουργείου και των υπευθύνων του διαλόγου πως το πλαίσιο των προτάσεων και αποφάσεων θα κινηθεί στα όρια που επιτρέπει το Μνημόνιο και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προς τη ΕΕ και τον ΟΟΣΑ,

Γ. Το Υπ. Παιδείας νομοθετεί ήδη πάνω σε θέματα που καλεί τον εκπαιδευτικό κόσμο να τοποθετηθεί και υποτίθεται ότι θέλει τη γνώμη του.

Δείγματα της νοοτροπίας «διαλόγου» του υπουργείου και της δημιουργίας τετελεσμένων με συγκεριμένα νομοθετήματα ενώ υποτίθεται ότι τα θέματα αυτά είναι προς συζήτηση είναι :

Με βάση όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η πρόσκληση σε συμμετοχή στο «διάλογο για την παιδεία» των συλλόγων διδασκόντων ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την επιδίωξη να ακουστεί η γνώμη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ληφθεί υπ όψη για την ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι επικοινωνιακή, προσχηματική και μια ακόμα προσπάθεια να διχάσει τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια του Υπουργείου να δημιουργήσει την εικόνα της συμμετοχής έστω κάποιων εκπαιδευτικών στο διάλογο την ώρα που ο υποτιθέμενος “διάλογος για την Παιδεία” βρίσκει σοβαρές αντιδράσεις από το εκπαιδευτικό κίνημα.

Επιδιώκει να νομιμοποιήσει – με την επίφαση δημοκρατικού διαλόγου – τις απολύτως προκαθορισμένες αποφάσεις στην κατεύθηνση της εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Παιδεία που περιλαμβάνει το Μνημόνιο και έχει δευσμευτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Ο σύλλογος μας καλεί τους συναδέλφους ΝΑ ΜΗ νομιμοποιήσουν τις τακτικές και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του υπουργείου και να ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ παντελώς προσχηματική διαδικασία.

Αν θέλει το υπουργείο μπορεί να υλοποιήσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος , των συλλόγων και των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών που του είναι απολύτως γνωστά και του έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Η στάση αυτή επιβάλλεται και από το γεγονός ότι σήμερα η κυβέρνηση και το Υπουργείο επιμένουν σε μια ανεπανάληπτη πολεμική σε βάρος μας και όλης της κοινωνίας (εργαζόμενων, αγροτών και νεολαίας) με το ασφαλιστικό έκτρωμα που έχει εξαγγείλει και επιμένει να τροποποιήσει προς το χειρότερο με βάση τις απαιτήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.

Διευκρινίζουμε ότι η διαδικασία της σύγκλησης των συλλόγων διδασκόντων ΔΕΝ ΕΧΕΙ και ΔΕΝ θα μπορούσε άλλωστε να έχει υποχρεωτικό υπηρεσιακό χαρακτήρα και ΔΕΝ υποχρεούται κανείς ούτε να συγκαλέσει ούτε να συμμετέχει σε ένα σύλλογο διδασκόντων με αυτό το περιεχόμενο.

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει αντίστοιχη απόφαση

Στην Κατηγορία : ΠΑΙΔΕΙΑ
ip[
Exit mobile version