Σύλλογος γονέων Λαμίας: "Δωρεάν δίχρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/05/2018 - 12:21 | Author: Newsroom Ipaidia

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Στο Δήμο Λαμίας επί του θέματος της πιλοτικής εφαρμογής της Δημόσιας και Δωρεάν Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης  στον Δήμο Λαμίας τοποθετείται ως εξής:
Είμαστε υπέρ της δημόσιας και δωρεάν δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης των προνηπίων και είναι πάγιος καταστατικός σκοπός μας.  Όμως, κακώς εξαιρέθηκαν οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων από τις γνωμοδοτικές Επιτροπές του άρθρου 33 παρ.3 περ.γ’ του Ν.4521/2018.

Εφόσον το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας σιωπηρά την αναγκαιότητα υλοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, επέλεξε να αντιμετωπιστεί το θέμα κατ’ αρχήν πιλοτικά, ενώ όφειλε να συμπεριλάβει στις Επιτροπές αυτές και τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των γονέων σε επίπεδο Δήμων.  Πολλά έχουν δημοσιοποιηθεί για τον χειρισμό του θέματος τις τελευταίες ημέρες τοπικά. Ο καθένας δικαιούται να κρίνει όσα έχουν ακουστεί. Δεν τοποθετούμαστε υπέρ του ενός ή του άλλου, πολύ περισσότερο κατά τη στιγμή που δεν συμμετείχαμε σε διαδικασίες ή συναντήσεις όπως δυστυχώς συμβαίνει από ιδρύσεως της Ένωσης σε τοπικό eπίπεδο από πλευράς Δήμου και ΠΔΕ Φθιώτιδας.

Η προχειρότητα των ανακοινώσεων από την πλευρά του Δήμου Λαμιέων δείχνει για άλλη μια φορά, τον τρόπο που επεξεργάζεται ο Δήμος τα Θέματα της Παιδείας σε τοπικό επίπεδο. Η μη Λειτουργία της ΔΕΠ επιδεικνύει ακριβώς τη στάση του Δήμου, όπως επίσης και η συσσώρευση αρμοδιοτήτων σε ένα πρόσωπο, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του ιδίου του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης δείχνει την πάγια στάση Του, για δημόσια διαβούλευση και την συμμετοχή των Γονέων – Πολιτών στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν.

Εκτιμούμε ότι υπάρχει η άμεση διαθεσιμότητα του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού, που θα υποστηρίξει την ομαλή ενσωμάτωση των προνηπίων στις  σχολικές μονάδες του Δήμου Λαμίας όπως άλλωστε δηλώνει και ο ΣΕΠΕ Ν. Φθιώτιδας (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης). Διατηρούμε όμως σοβαρές επιφυλάξεις για την ικανότητα της Δημοτικής αρχής να υποστηρίξει την όλη προσπάθεια του ΥΠΕΠΘ που καταγγέλλει μεν τις Προηγούμενες Αρχές η ίδια όμως έπραξε τα όμοια (π.χ. 9ο Νηπιαγωγείο Λαμίας).
Η Υπουργική Απόφαση που εντάσσει στο πιλοτικό πρόγραμμα -μεταξύ 184 Δήμων- και τον Δήμο Λαμίας έχει υπογραφεί και εκκρεμεί η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα  της Κυβέρνησης. Ήδη, με το Φ.6/65740/Δ1/25-4-2018 έγγραφο το Υπουργείο καλεί να εγγραφούν στα Νηπιαγωγεία και τα νήπια που θα συμπληρώσουν την ηλικία των 4 ετών στις 31-12-2018!

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις παραπάνω ενέργειες και επιλογές, ζητούμε από τους συναρμόδιους φορείς, στον τομέα ευθύνης του καθενός, κατά την εφαρμογή του μέτρου:
Τα τμήματα που θα συγκροτηθούν στα Νηπιαγωγεία να μην υπερβαίνουν τα είκοσι (20) παιδιά κατ’ ανώτατο όριο.
Να ανευρεθούν και να δεσμευτούν αίθουσες με κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τις ηλικίες αυτές, για την επιλογή και οριστικοποίηση των οποίων πρέπει να συσταθεί ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, των Δασκάλων και της Ένωσής μας.

Ζητούμε να υπάρξει άρτια υλικοτεχνική υποδομή και βοηθητικό προσωπικό (επιπλέον και σχολικοί τροχονόμοι, καθαρίστριες, είδη καθαρισμού, υγιεινής, πρώτων
βοηθειών, κατάλληλα καθίσματα και θρανία για τα νήπια, μηχανολογικός εξοπλισμός, χαρτικά και λοιπά αναλώσιμα είδη).
Αύξηση των πιστώσεων της Ενιαίας Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής με βάση τα νέα δεδομένα.
Να δεσμευτεί ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, ότι δεν θα απομακρυνθούν νήπια εκτός των ορίων που ανήκουν.
Ότι θα επιλέξουν αιτιολογημένα τη δημιουργία νέων τμημάτων σε περίπτωση υπεράριθμων μαθητών και δεν θα προχωρήσουν στη διαδικασία κλήρωσης,
που προβλέπει το άρθρο 6 του Π.Δ.79/2017. Ότι η διακριτική τους ευχέρεια θα έχει γνώμονα αυστηρά και μόνον το συμφέρον των νηπίων.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Λαμίας, έχει στις τάξεις της Συλλόγους Γονέων 4 Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπροσωπώντας μεν μικρό αριθμό γονέων είναι η Δευτεροβάθμια Συλλογικότητα στο Δήμο Λαμιέων.
Θα έπρεπε ο Δήμος Λαμιέων, να προάγει τη συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και όχι να την αποκλείει από τις εκ του Νόμου Θέσεις Της. Αυτές τις  συμπεριφορές τις καταγγέλλουμε και πλέον κάποιοι βρίσκονται προ των ευθυνών και των αποφάσεων τους.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Λαμίας ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συμφέρον των μαθητών και νηπίων, χωρίς να τους αντιμετωπίζει είτε ως «εμπόρευμα» είτε ως εργαλείο υλοποίησης συμφερόντων άλλων. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και να παρεμβαίνει όπου χρειαστεί.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Loading...


  • europalso   ideascentral