Σεισμός Σάμος: Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε το νησί σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού

: Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε το νησί σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του πανεπιστημίου.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Στο βόρειο μέρος η τεκτονική ανύψωση πιστοποιήθηκε σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι (Εικ. 1, 2, 3), ενώ στο νότιο μέρος σε παράκτιες θέσεις στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο (Εικ. 4, 5, 6 στο επισυναπτόμενο).

Από το σύνολο των επιτόπιων παρατηρήσεων προκύπτει ότι η μόνιμη συνσεισμική ανύψωση του νησιού είναι της τάξης των 18-25 εκατοστών.

Επίσης, σημαντικές εδαφικές μεταβολές είναι και οι κατολισθήσεις, οι οποίες συνδέονται γεωδυναμικά με το υποθαλάσσιο σεισμικό ρήγμα με διεύθυνση Α-Δ και με κλίση προς Βορρά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κατολίσθηση στην παραλιακή θέση Αυλάκια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας (Εικ. 7). Επιπρόσθετες σημαντικές καταπτώσεις βράχων αναφέρθηκαν στον Κερκετέα στα νότια του Καρλοβασίου.

Η έρευνα συνεχίζεται και μια πιο πλήρης έκθεση θα δημοσιευτεί σύντομα στο Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ip[
Exit mobile version