Την ώρα του οι δάσκαλοι κινήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά και έτσι πρόλαβαν να βγάλουν τους μαθητές από τις τάξεις με ασφάλεια.

Σοκ σε μαθητές και δασκάλους προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Τη στιγμή που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός στο νησί μαθητές και δάσκαλοι βρισκόταν στις σχολικές αίθουσες. Σύμφωνα με μαρτυρίες τα παιδιά τρόμαξαν πάρα πολύ καθώς εκτός από το ότι «κουνήθηκαν» άρχισαν οι τοίχοι των σχολείων να γκρεμίζονται μπροστά στα μάτια τος. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός παιδιού ή δασκάλου.

Την ώρα του σεισμού οι δάσκαλοι κινήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά και έτσι πρόλαβαν να βγάλουν τους μαθητές από τις τάξεις με ασφάλεια και να τα οδηγήσουν στο προαύλιο χώρο των σχολείων ώστε να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Μάλιστα, επειδή δεν επιτρεπόταν στους μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες, τα παιδιά έφευγαν χωρίς τις σχολικές τους τσάντες.

Τα μικρότερα παιδιά ούρλιαζαν και ξέσπασαν σε κλάματα ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες μικρών μαθητών στο Newsbomb δεν έλειψαν και οι λιποθυμίες.

Οι εκτεταμένες ζημιές και κατολισθήσεις, έσπειρε τον πανικό στους γονείς και τα παιδιά τους που ήταν στο σχολείο. Σχολικές τσάντες δίπλα σε μπάζα, τοίχοι να έχουν πέσει πάνω σε θρανία και κάποια τετράδια και μολύβια παρατημένα πάνω στα θρανία, πίνακες που έπεσαν στο πάτωμα. Αίθουσες που δεν θυμίζουν με τίποτα σχολικές τάξεις…

Αυτό που λένε οι γονείς που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές είναι ότι δεν γνωρίζουν το πότε θα ξαναπάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

Μετά τον κορονοϊό που ανάγκασε τους μαθητές σε τηλεκπαίδευση, για περίπου ένα χρόνο και τους γονείς σε ρόλο δασκάλου, ο σεισμός είναι το δεύτερο μεγάλο «χτύπημα», καθώς δεν ξέρουν το πότε και αν θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών. Οι αυτοψίες για την καταγραφή ζημιών στα πληγέντα κτήρια. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα για τις σχολικές μονάδες, ελέγχθηκαν 18 κτήρια εκ των οποίων τα 9 είναι κατάλληλα προς χρήση ενώ τα 9 ακατάλληλα.

Αυτοψία σε σχολεία πραγματοποιούν αρμόδιοι φορείς και σε άλλους Δήμους, Ηρακλείου, Χερσονήσου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε όλα τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, στο Δημοτικό Θραψανού, που τελεί υπό κατάρρευση, στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, κυρίως στις Μελέσες, σχολεία του Δήμου Χερσονήσου και στην Επισκοπή. Στο Δήμο Ηρακλείου, έχουν αναφερθεί προβλήματα στα 24ο και 31ο Δημοτικά σχολεία, τα 20ο και 56ο και σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ν. Αλικαρνασσό.

Λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων, κυρίως στο Αρκαλοχώρι, το έργο των μηχανικών γίνεται δυσκολότερο.

Φωτογραφίες: Newsbomb