Ρέθυμνο: Αναπληρωτές παραιτήθηκαν γιατί δεν έβρισκαν σπίτι να νοικιάσουν

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/09/2017 - 09:20 | Author: Newsroom Ipaidia

Προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν όμως μόνο οι μαθητές. Σύμφωνα με τον κ. Ταξάκη τρεις καθηγητές παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, επειδή δεν έβρισκαν σπίτι για να νοικιάσουν, με συνέπεια να έχουν δώσει μεγάλα ποσά σε ξενοδοχεία.

Δεν πρόλαβαν να ανοίξουν πέντε σχολεία στο Ρέθυμνο και έκλεισαν ήδη, με καταλήψεις. Δεκαπέντες ημέρες μετά τον αγιασμό, τελούν υπό κατάληψη σήμερα (Δευτέρα) και την Τρίτη, το 3ο γυμνάσιο και το 1ο, 2ο, και 3ο λύκειο Ρεθύμνου, όπως και το Πειραματικό Λύκειο. Αίτημα των μαθητών η αναβάθμιση των υποδομών και η ενίσχυση των σχολικών τους μονάδων με σύγχρονα μέσα. «Οι μαθητές δεν έχουν άδικο για τις προτάσεις τους ή ακόμα και τις απαιτήσεις τους, αλλά θεωρώ ότι ο χρόνος δεν ήταν ο κατάλληλος που επέλεξαν για τις καταλήψεις», δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ταξάκης, που πρόσθεσε «Ολα έγιναν χωρίς καμία ενημέρωση, οπότε ξαφνιαστήκαμε». Ο κ. Ταξάκης θα επισκεφθεί την Τρίτη τα υπό σχολεία μαζί με καθηγητές και μέλη του συλλόγου γονέων, ώστε να μιλήσει με τους μαθητές και να τους εξηγήσει τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, προκειμένου να διορθωθούν όσα είναι εφικτό να διορθωθούν.
Αναλυτικά

Σαν βόμβα “έσκασαν” οι δηλώσεις του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, κ. Ταξάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι τρεις αναπληρωτές καθηγητές παραιτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, διότι δεν έβρισκαν σπίτι να νοικιάσουν, με αποτέλεσμα να έχουν δώσει μεγάλο ποσό για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία! Κι αυτό την ώρα που στο Ρέθυμνο τελούν υπό κατάληψη πέντε σχολεία, με τους μαθητές να ζητούν αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση των σχολικών τους μονάδων με σύγχρονα μέσα. Πρόκειται για το 1ο, το 2ο, το 3ο Λύκειο και το Πειραματικό Λύκειο καθώς και το 3ο Γυμνάσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα στέγασης των απασχόλησε έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα το προηγούμενο διάστημα. Καταγγελίες και μαρτυρίες έκαναν λόγο για αναπληρωτές που κοιμούνταν ακόμη και σε παραλίες, σε νησιά των Κυκλάδων. Αντίστοιχο ζήτημα στέγασης αναφέρθηκε και στο Ρέθυμνο.
Ο κ. Ταξάκης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά:

«Τα προβλήματα είναι πολλά και για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τον κ. Γαβρόγλου, τον υπουργό, με τον οποίο συναντηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, να έχουμε πιο στενή επικοινωνία για ενημέρωση, και όπως μας υποσχέθηκε, κάθε μήνα θα στέλνει σύμβουλο του υπουργείου για να καταγράφει τα προβλήματα και τα ζητούμενα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαρακτηρίζω αυτή την κίνηση ως μία πολύ σημαντική απόφαση του υπουργού, που αν γίνει πραγματικότητα τότε πολλά ζητήματα θα φτάνουν άμεσα στο υπουργείο και η λύσεις θα έρχονται γρηγορότερα. Αυτό θα το επικοινωνήσω και αύριο με τους μαθητές και θα τους καλέσω να πάψουν τις καταλήψεις δεδομένου ότι μπορούμε από κοινού να πράξουμε τα καλύτερα για τους ίδιους». Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει αύριο περιοδεία στα υπό κατάληψη σχολεία μαζί με καθηγητές και μέλη του συλλόγου γονέων, ώστε να μιλήσει με τους μαθητές και να τους εξηγήσει τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, προκειμένου να διορθωθούν όσα είναι εφικτό να διορθωθούν. «Οι μαθητές δεν έχουν άδικο για τις προτάσεις τους ή ακόμα και τις απαιτήσεις τους, αλλά θεωρώ ότι ο χρόνος δεν ήταν ο κατάλληλος που επέλεξαν για τις καταλήψεις, όπως επίσης ότι όλα έγιναν χωρίς καμία ενημέρωση, οπότε ξαφνιαστήκαμε», δήλωσε σχετικά για να συμπληρώσει:

«Όλοι βλέπουμε ότι κάποιες υποδομές είναι απαραίτητες, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα σχολεία πρέπει να ενισχυθούν με σύγχρονα μέσα, όλοι καταλαβαίνουμε τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, όταν λένε ότι χρειάζονται πιο ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης και επικοινωνίας με τους καθηγητές τους. Όμως, ο πολιτισμός επιβάλλει τον διάλογο και τη συνεννόηση. Λύσεις άμεσα, εδώ και τώρα δεν υπάρχουν. Η χώρα μας προσπαθεί, οι πολίτες προσπαθούν, πρέπει και οι μαθητές μας να προσπαθήσουν να συνεργαστούν με μας, που το μόνο σίγουρο είναι ότι επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για το καλό τους. Έχουν δίκιο, αλλά πάνω από όλα η σωστή ενημέρωση και όχι σπασμωδικές κινήσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και κάθε μέρα προσπαθούμε για λύσεις».
Σαντορίνη

Για παραπλάνηση κατηγορεί τον δήμαρχο Σαντορίνης η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ), αναφερόμενη στο πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών που πήγαν να προσφέρουν υπηρεσίες στα δημόσια σχολεία του νησιού. Σε ανακοίνωοή της σημειώνει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί πληρώνουν 80 και 100 ευρω τη βραδιά σε ξενοδοχεία είτε επιβαρύνουν συναδέλφους τους, από τους οποίους φιλοξενούνται. Και αυτοί που βρήκαν στέγη πληρώνουν το ελάχιστο 350 έως 700 ευρώ, όταν ο μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ… Η ΠΕΑΔ αναφερόμενη σε δηλώσεις του δημάρχου περί επίλυσης του θέματος χαρακτηρίζει τις δηλώσεις απρεπείς και προσβλητικές και δεσμεύεται να διεκδικήσει μαζί με την τοπική ΕΛΜΕ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων (IΙΑΣΑΔ) καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. Είμαστε εκπαιδευτικοί, δεν είμαστε τουρίστες! , αναφέρει χαρακτηριστικά.

Loading...
  • europalso

    ideascentral