Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – 10 αλήθειες από το υπουργείο παιδείας

Πανελλήνιες εξετάσεις: Αδικία στην εισαγωγή υποψηφίων με το παλαιό σύστημα

Δεκτό έγινε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του το για το , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε απέχοντας από την ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο είχαμε 157 ΝΑΙ, 56 ΟΧΙ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία καθότι αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη για κάποια άρθρα του νομοσχεδίου, μετά από κατατεθέντα αιτήματα στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) αποχώρησε από τη συνεδρίαση και απείχε από την ψηφοφορία, γεγονός το οποίο σχολίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως λέγοντας ότι “επέλεξε να δραπετεύσει για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει τα 9 στα 10 άρθρα του νομοσχεδίου”, τονίζοντας πως

“Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχει στις διατάξεις η κοινή λογική που απαιτεί η κοινωνία. Γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν έχουν αποχρώσεις. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο γνώσης σε όλη την Ευρώπη”

10 αλήθειες για το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ 

Τις 10 αλήθειες που απορρέουν από το νόμο-πλαίσιο με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» ανέδειξε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στη δευτερολογία της κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αλήθεια #1 Νέες ακαδημαϊκές δυνατότητες  για τους φοιτητές 

Αλήθεια #2 Βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών

Αλήθεια #3 Κίνητρα για καινοτομία σε καθηγητές και ερευνητές 

Αλήθεια #4 Οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες 

Αλήθεια #5 Αποκέντρωση

Αλήθεια #6 Καλύτερη διασύνδεση Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας:

Αλήθεια #7 Νέο μοντέλο διοίκησης

Αλήθεια #8 Νέο, πιο διαφανές και αξιοκρατικό πλαίσιο για την εκλογή και την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ

Αλήθεια #9 Πιο γρήγορη και πιο φιλική προς τον πολίτη αναγνώριση των πτυχίων εξωτερικού

Αλήθεια #10 Νομοσχέδιο κοινώς αποδεκτό – που απαιτεί η κοινωνία, που είναι προϊόν εκτενούς και ουσιαστικής διαβούλευσης και που έχει απορροφήσει σχόλια και προτάσεις από Πανεπιστήμια, από μέλη ΔΕΠ, από φορείς, από άλλα κόμματα

Κλείνοντας η Υπουργός, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε: «οι ρυθμίσεις που φέρνουμε δεν έχουν πολιτικό χρώμα, δεν είναι δεξιές ή αριστερές, είναι διατάξεις κοινής λογικής που απαιτεί η κοινωνία, διατάξεις που οφείλουμε στις νέες και τους νέους μας για να τους δώσουμε επιπλέον δυνατότητες να ανοίξουν τα φτερά τους, να αποκτήσουν πρόσθετες παραστάσεις, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Για αυτά ψηφίζουμε σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κρινόμαστε όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, από την κοινωνία.»

ip[
Exit mobile version