Επιστολή προς το σχετικά με τα λειτουργικά κενά στα επαγγελματικά Λύκεια απέστειλε η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τα λειτουργικά κενά που δημοσιεύτηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΠΡ35/17-9-2021), στα 13 ΕΠΑ.Λ. της αρμοδιότητας της διαπιστώθηκαν συνολικά λειτουργικά κενά 1.875 ωρών διδασκαλίας που αντιστοιχούν σε 93 εκπαιδευτικούς πλήρους ωραρίου. Οι 397 ώρες αφορούσαν σε 22 εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας και οι 1.478 ώρες αφορούσαν σε 71 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων.
Μετά από τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών του ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΠΡ35/17-9-2021) και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας και ΕΑΕ, σε λειτουργικά κενά (ΠΡ36/19-9-2021), καλύφθηκαν συνολικά 1.244 ώρες μαθημάτων. Παρόλα αυτά, η κατανομή των εκπαιδευτικών αυτών δεν ήταν ικανή να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν και τα οποία παραμένουν στα σχολεία μας.
Στη Β’ φάση που μόλις ολοκλήρωσε το Υπουργείο, τοποθετείται ΜΟΝΟΝ ένας (1) εκπαιδευτικός τεχνικών ειδικοτήτων για όλα τα σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης…
Συγκεκριμένα:
• Το 1ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης έχει κενά 28 ώρες σε μαθήματα ειδικότητας και 83 ώρες σε μαθήματα γενικής παιδείας.
• Το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς έχει κενά 55 ώρες σε μαθήματα ειδικότητας στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Σημειώνουμε ότι πρόπερσι τα κενά στον συγκεκριμένο τομέα καλύφθηκαν μετά από καταγγελία της ΕΛΤΕΕ Α΄ Θεσσαλονίκης στις 20 Φεβρουαρίου.
• Το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης έχει κενά 105 ώρες σε μαθήματα ειδικότητας και 24 ώρες σε μαθήματα γενικής παιδείας.
• Το 12ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης έχει κενά 90 ώρες μαθημάτων.
• Το 13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης έχει κενά 58 ώρες σε μαθήματα ειδικότητας και 32 ώρες σε μαθήματα γενικής παιδείας.
• Το 14ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης έχει κενά 99 ώρες σε μαθήματα ειδικότητας.
• Το Πρότυπο ΕΠΑΛ Επανομής έχει κενά 145 ώρες σε μαθήματα ειδικότητας και 35 ώρες σε μαθήματα γενικής παιδείας.
• Το 1ο ΕΝΕΕΓΥΛ Αν. Θεσσαλονίκης (1ο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο) έχει κενά 120 ώρες κυρίως τεχνικών μαθημάτων.

Η έλλειψη εκπαιδευτικών όχι μόνο λειτουργεί σε βάρος της ύλης που πρέπει να καλυφθεί, αλλά δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα στα σχολεία.
Συγκεκριμένα, το 1ο ΕΝΕΕΓΥΛ συστεγάζεται με το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές των δύο σχολείων μετακινούνται στις ίδιες ώρες και με το ίδιο μισθωμένο λεωφορείο από και προς τα σχολεία τους. Ενώ λοιπόν το Ειδικό Γυμνάσιο έχοντας 6ωρο σταθερό πρόγραμμα μαθημάτων ανταπεξέρχεται άρτια στις ανάγκες μετακίνησης των μαθητών του, αντίθετα, το 1ο ΕΝΕΕΓΥΛ πρέπει να διαχειριστεί τον αδιάθετο χρόνο που προκύπτει από τα κενά σε εκπαιδευτικούς, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά στην ασφάλεια των μαθητών.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει στο ΕΠΑΛ Βασιλικών, το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται στα προάστια της πόλης και στο οποίο φοιτούν μαθητές από γειτονικούς και απομακρυσμένους δήμους. Εκεί παραμένει ένα δυσθεώρητο κενό 140 ωρών μαθημάτων γενικής παιδείας και τεχνικών ειδικοτήτων… Στο σχολείο έχει καταρτιστεί 7ωρο ωρολόγιο πρόγραμμα, ώστε να εξυπηρετούνται τα παιδιά και των γειτονικών σχολείων που μετακινούνται προς και από τα σχολεία τους με το ίδιο μισθωμένο λεωφορείο και τα πολλά κενά μαθημάτων οδηγούν σε πλήρη αποσυντονισμό της λήξης των μαθημάτων ενιαίας για όλους τους μαθητές και έτσι δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Ζητούμε:
Να τοποθετηθούν άμεσα οι εκπαιδευτικοί και να καλυφθούν ΟΛΑ τα κενά για να πραγματοποιηθούν επιτέλους τα μαθήματα τεχνικών ειδικοτήτων καθώς και αυτά της γενικής παιδείας στα Επαγγελματικά Λύκεια.