Δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία ή μήπως ιδεοληψία; Πού οφείλεται η σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι στα σχολεία μεθαύριο Δευτέρα, ;

Η ΟΛΜΕ, που το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο σχολιάζει αιχμηρά τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, παρότι η ηγεσία της είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραθέτει διατάγματα, νόμους και υπουργικές αποφάσεις από το 1979 και μετά, που ορίζουν ότι « για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς», όπως ξεκαθαρίζει η ομοσπονδία. Και προσθέτει: «Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφή τρόπο πως η συμμετοχή των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών σε εκδηλώσεις την ημέρα της 30ής Ιανουαρίου μόνον προαιρετικό χαρακτήρα μπορεί να έχει.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να μη δημιουργεί εντυπώσεις δημοσιεύοντας αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα». Στις 30 Ιανουαρίου είθισται να γίνεται εκκλησιασμός, στον οποίο τα παιδιά μετέχουν προαιρετικά και κατόπιν αποχωρούν. Και αυτό ισχύει για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου, προαιρετικά μπορεί να συνεδριάσουν για θέματα του σχολείου – είναι συνήθης πρακτική.

Αφού, λοιπόν, η νομοθεσία για την εορτή ισχύει από το μακρινό 1979 και οι διευθυντές των σχολείων αλλά και τα τοπικά διοικητικά στελέχη εκπαίδευσης είναι αρκούντως έμπειρα (προϋπόθεση για να καταλάβουν τη θέση), τι προκάλεσε τη σύγχυση; Μια αποστροφή στη σχετική εγκύκλιο του Κώστα Γαβρόγλου ότι «στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη, με ευθύνη του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων». Επειτα από αυτό, η ΟΛΜΕ έκρινε απαραίτητες τις διευκρινίσεις, αλλά κάποιοι υπομειδιούν, αφού κυκλοφορεί ότι το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας για ιδεολογικούς λόγους δεν θέλησε να παραδεχθεί ευθέως ότι τα σχολεία μπορεί να… «κλείσουν» για μια θρησκευτική εορτή.