To «μυστικό» των περισσότερων τμημάτων που δίνουν στους απoφοίτους πολλαπλές επαγγελματικές προοπτικές είναι και η δυνατότητα εγγραφής στο ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος), που σημαίνει ότι αποκτούν το δικαίωμα να εργασθούν, εφόσον μελλοντικά το θελήσουν και ως οικονομολόγοι.

Τέτοια τμήματα είναι αυτά που ακολουθούν και καλό θα ήταν οι φετινοί υποψήφιοι να τα επιλέξουν, όταν θα έρθει η στιγμή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου.

Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου – Χίος (2ο Πεδίο)

Μια κρυφή επιλογή για τα οικονομικά στο 2ο επιστημονικό πεδίο. Οι απόφοιτοι του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κατεύθυνση Χρηματοοικονομική Μηχανική εγγράφονται στο ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος), αποκτώντας το δικαίωμα να εργάζονται ως οικονομολόγοι. Δεν έχουν τα δικαιώματα των μηχανικών, όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες μηχανικών αλλά οικονομολόγου, με εξειδικευμένες γνώσεις στη διοίκηση, στην οικονομική διαχείριση έργων και στην εκπόνηση οικονομικών μελετών. Στη σημερινή οικονομία, ο σχεδιασμός, η παραγωγή, και η λειτουργία των υλικών και άυλων προϊόντων και συστημάτων απαιτεί μια ριζικά νέα αντίληψη για πλευρές της επιστήμης του μηχανικού. Ο μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης εκπαιδεύεται και αποκτά τον απαραίτητο συνδυασμό τεχνικών, οικονομικών και διοικητικών γνώσεων ώστε να υλοποιεί και να συντονίζει επιτυχώς το σύνολο ενός πολύπλευρου συστήματος, έργου, προϊόντος ή υπηρεσίας. Χρησιμοποιεί μεθόδους μηχανικού για να διαχειριστεί πολύπλοκα προβλήματα από τους χώρους της τεχνολογίας, της οικονομίας και της διοίκησης. Ο ΜΟΔ αποκτά από τα πρώτα κιόλας χρόνια των σπουδών του εκείνες τις διεπιστημονικές δεξιότητες, ώστε αφενός να κατανοεί την τεχνολογία ως μηχανικός και αφετέρου να είναι καλύτερα προετοιμασμένος στο να διαχειριστεί την τεχνολογία σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Πληροφορικής ΟΠΑ – Πληροφορικής Πειραιά – Πληροφορικής Μακεδονίας (5ο Πεδίο)

Τα τμήματα παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο ευρύ πεδίο της πληροφορικής, ενώ παράλληλα οι φοιτητές τους παρακολουθούν μαθήματα οικονομικής επιστήμης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, εκτός από την επαγγελματική ενασχόλησή τους με την πληροφορική να εγγράφονται στο ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος), αποκτώντας διπλά επαγγελματικά δικαιώματα.

Βασικό αντικείμενο των τμημάτων είναι η επιστήμη των υπολογιστών, αλλά και οι προεκτάσεις και εφαρμογές της στα Οικονομικά, τη Διοικητική Επιστήμη και την Επιχειρησιακή Ερευνα.

Με την απόκτηση του πτυχίου, ανοίγονται για τους αποφοίτους δυνατότητες σταδιοδρομίας, μεταξύ άλλων, στην ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία Πληροφορικής, στα Τμήματα Μηχανοργάνωσης ή Πληροφοριακών Συστημάτων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανισμών, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, στη δευτεροβάθμια και την επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και στον χώρο της διοίκησης και της χρηματοοικονομικής.

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πειραιά (5ο Πεδίο)

Οι απόφοιτοί τους εκτός από το δικαίωμα εγγραφής στο ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος), αποκτούν χρήσιμες γνώσεις για τις τεχνολογίες των πληροφοριών και επικοινωνιών, για το μάρκετινγκ και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Σκοπός των τμημάτων είναι η δημιουργία στελεχών που συνδυάζουν σύγχρονες τεχνολογίες και πληροφορική με τη στρατηγική, τη διοίκηση και την αναδιοργάνωση επιχειρήσεων και οργανισμών. Αποστολή του τμήματος διοικητικής επιστήμης είναι η εκπαίδευση και η έρευνα στους τομείς της Διοικητικής Επιστήμης που συνδέονται με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις οργανωσιακές σπουδές, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ποσοτικών μεθόδων, της πληροφορικής και των επικοινωνιών στη λήψη αποφάσεων, στη χάραξη επιχειρηματικής στρατηγικής και στην αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

ΕΘΝΟΣ